Opgeladen: 25-7-2021
Opgeborgen in: Zink, Quercetine, Immuunsysteem
Translation: Quercetin makes zinc a better corona protector (26-7-2021)

Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona

Zinksuppletie kan de kans op een coronabesmetting en complicaties verminderen, vertelden we je een paar weken geleden. Dat effect wordt waarschijnlijk nog sterker als je zink combineert met quercetine, leerden we dankzij een wakkere twitterator.


Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona


Zink & quercetine
Een paar weken geleden, vlak nadat we hadden bericht over het verband tussen een lage zinkspiegel en de kans op een coronabesmetting, twitterde Luctor & Submergo de tweet die je hierboven ziet. De link gaat naar de webstek zelfzorgcovid.nl, [zelfzorgcovid19.nl] die onder meer evidence based informatie geeft over suppletie, voeding en corona.

Op die website vonden we de in vitro-studie van de Spaanse biochemicus Husam Dabbagh-Bazarbachi waarover dit bericht gaat. Hij verscheen in 2014 in de Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Studie
In de studie stelden onderzoekers cellen bloot aan een vorm van zink, en bepaalden vervolgens hoe goed de cellen dat zink konden opnemen. Ze voerden die proeven ook uit als ze de cellen naast zink ook blootstelden aan het groene thee-flavonoid EGCG, quercetine en clioquinol.

De onderzoekers vermoedden op basis van eerdere studies en hun chemische structuur dat EGCG en quercetine ionoforen zijn: lichaamsvreemde moleculen die andere moleculen met een electrische lading door de membraan van cellen kunnen loodsen. Dat clioquinol een ionofoor is, was in 2014 al bekend.

Resultaten
En jawel. Zowel quercetine als EGCG verhoogde de concentratie zink in de cellen.


Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona


Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona


Conclusie
"Natural flavonoids can be added to an arsenal of drugs that may be used to modulate zinc homeostasis and regulate zinc-dependent biological pathways", resumeren de onderzoekers.

Doseringen
De samenstellers van zelfzorgcovid19.nl hebben suppletieschema's opgesteld die de kans op coronabesmetting moeten verminderen. Ze adviseren onder meer een dagelijkse dosis van 15 milligram elementair zink in een goed opneembare vorm, plus meerdere honderden milligrammen quercetine. Dat advies is misschien helemaal niet zo slecht.

Zink remt de replicatie van virussen, en quercetine doet dat ook. Doordat quercetine ook nog eens de opname van zink door cellen vergroot, zou de combinatie van die twee wel eens een synergetische werking kunnen hebben.


Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona


Overigens zijn er ook studies waarin suppletie met groene thee lijkt te beschermen tegen virusinfectie. Een probleem met EGCG, de belangrijkste actieve stof in groene thee, is dat een kleine groep mensen er leverbeschadiging door kan krijgen. Meer over die minder leuke kant van EGCG lees je hier.

Bron:
J Agric Food Chem. 2014 Aug 13;62(32):8085-93.

Meer:
Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na intensieve training (15-12-2020)
Dit supplement (met quercetine) vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12 (10-12-2020)
Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep (7-4-2020)
Hoe quercetine griepvirussen verziekt (6-4-2020)


Inderdaad, zink beschermt tegen corona Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C Voorkom zinktekort, voorkom (en overleef) corona

Inderdaad, zink beschermt tegen corona
In 2021 publiceerden Spaanse onderzoekers een interessante studie voor mensen die hun kans op coronabesmetting op een natuurlijke manier willen reduceren.

Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C
Deze onderzoekers gaven enkele tientallen verkouden proefpersonen een gram vitamine C en 10 milligram zink, en zagen dat die combinatie het genezingsproces met dagen verkortte.

Voorkom zinktekort, voorkom (en overleef) corona
Trouwe lezers van dit webmagazijn weten natuurlijk al dat zinksuppletie nuttig kan zijn bij verkoudheid.