Opgeladen: 15-7-2021
Opgeborgen in: Zink, Immuunsysteem
Translation: Indeed, zinc protects against corona (16-7-2021)

Inderdaad, zink beschermt tegen corona

Gisteren schreven we over een onderzoek uit India, waarin een goede zinkstatus de perspectieven van mensen met een coronabesmetting verbeterde. Dat onderzoek verscheen in 2020. In 2021 publiceerden Spaanse onderzoekers een soortgelijke studie, die de bevindingen uit India tot in detail bevestigt.


Inderdaad, zink beschermt tegen corona


Studie
Spaanse artsen, verbonden aan Hospital del Mar in Barcelona, bestudeerden 249 coronapatiënten van 54-75 jaar die langer dan 48 uur in het ziekenhuis moesten blijven, en gedurende een maand in het voorjaar van 2020 werden opgenomen. Ze bepaalden hun zinkstatus, en keken vervolgens naar het verloop van de ziekte.

Resultaten
Ongeveer een kwart van de patiënten had minder dan 50 microgram/dl zink in het bloed. Dat is laag.


Inderdaad, zink beschermt tegen corona


Een gezonde zinkspiegel zit ergens tussen de 70 en de 110, lezen we op de webstek van Mayo Clinic. Ongeveer de helft van de studiedeelnemers had een zinkspiegel onder de gezonde bandbreedte.

De patiënten met een abnormaal lage zinkspiegel van minder dan 50 microgram zink verbleven 25 dagen in het ziekenhuis. In deze groep overleed 21 procent.

De studiedeelnemers met een zinkstatus van boven de 50 verbleven door de bank genomen slechts 8 dagen in het ziekenhuis. In deze groep overleed 'slechts' 5 procent van de studiedeelnemers.


Inderdaad, zink beschermt tegen corona


Toen de onderzoekers het effect van andere factoren wegpoetsten, konden ze berekenen dat een adequate zinkstatus de kans op overlijden door corona met een factor 3.2 verminderde.

Mechanisme
Het is waarschijnlijk niet het virus zelf waardoor corona in de ziekenhuizen voor zoveel problemen zorgt. Het is vooral de uit de hand gelopen ontstekingsreactie van het lichaam bij sommige patiënten die vitale weefsels beschadigt.

De onderzoekers constateerden dat een adequate zinkstatus de aanmaak van eiwitten vermindert die ontstekingsreacties aanjagen, zoals CRP en Interleukine-6.


Inderdaad, zink beschermt tegen corona

Inderdaad, zink beschermt tegen corona


Inderdaad, zink beschermt tegen corona


Maar dat is niet het hele verhaal. Toen de onderzoekers in hun laboratorium het coronavirus loslieten op niercellen in een reageerbuis, zagen ze dat het virus zich minder goed kon vermenigvuldigen naarmate die cellen meer zink bevatten.

Conclusie
"This work aims to focus clinical attention on serum zinc content in COVID-19 patients", schrijven de onderzoekers. "It is then urgent to start clinical trials supplementing patients with low serum zinc association at admission with zinc to reestablish zinc homeostasis."

"It should be also recommended to promote zinc supplementation programs targeted to people at risk of zinc deficiency, such as the elderly, in order to reduce COVID-19's severity."

Bron:
Nutrients. 2021 Feb 9;13(2):562.

Meer:
Voorkom zinktekort, voorkom (en overleef) corona (16-7-2021)


Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C Multivitamine beschermt tegen virussen

Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink
Als je bent geveld door een zware verkoudheid helpen zuigtabletten met zink je sneller op de been. Metastudie.

Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C
Beproefde dosering: 1 gram vitamine C en 10 milligram zink. Gesponsord onderzoek.

Multivitamine beschermt tegen virussen
Als 55-plussers elke dag een multivitamine gebruiken met vitamine C, vitamine D, zink en selenium, dan vermindert hun kans om ziek te worden door een griep- of verkoudheidsvirus.