Opgeladen: 8-9-2020
Opgeborgen in: Immuunssysteem, Zink, Vitamine C, Vitamines
Translation: Get over colds faster thanks to a combination of zinc and vitamin C (9-9-2020)

Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C

Omdat de R weer in de maand zit, lazen we een al wat oudere studie van de onderzoeksafdeling van chemieconcern Bayer. De onderzoekers gaven enkele tientallen verkouden patiënten een gram vitamine C en 10 milligram zink, en zagen dat die combinatie het genezingsproces met dagen verkortte.

Zink & verkoudheid
Als je geveld bent door een serieuze verkoudheid, zorgt zinksuppletie ervoor dat je ruim twee dagen eerder weer uit je bed bent. Dat blijkt uit een recente metastudie die onderzoekers van de National University of Singapore publiceerden in de American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. [Am J Trop Med Hyg. 2020 Jul;103(1):86-99.] Die bevindingen komen overeen met die van een Finse metastudie, waarover we in 2011 hebben geschreven.

Vitamine C & verkoudheid
Een andere voedingsstof die volgens studies kan helpen bij het genezen van een fikse verkoudheid is vitamine C. Daarbij moeten we eerlijkheidshalve opmerken dat er ook studies zijn waarin suppletie met vitamine C weinig effect sorteert. [Medwave. 2018 Oct 3;18(6):e7261.]

Studie
Maar wat gebeurt er als je verkouden bent, en vitamine C en zink met elkaar combineert? Het antwoord staat in een humane studie die onderzoekers van chemieconcern Bayer in 2012 publiceerden in de Journal of International Medical Research.


Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C


Bayer produceert onder meer Redoxon, een preparaat dat per bruistablet 1000 milligram en 10 milligram zink in de vorm van zinkcitraat levert. In hun artikel beschrijven de onderzoekers het effect van Redoxon op mensen met een verkoudheid.

De onderzoekers putten hun gegevens uit twee trials, die allebei in de late jaren negentig van de vorige eeuw werden uitgevoerd door Franse artsen. In totaal 94 mensen met een fikse verkoudheid werkten aan de trials mee. De proefpersonen gebruikten gedurende een periode van 5-10 dagen elke dag een placebo of Redoxon.

Resultaten
Toen de onderzoekers de gegevens uit de twee trials samenvoegden, zagen ze dat suppletie met vitamine C en zink het aantal dagen verkortte dat de proefpersonen last hadden van een loopneus.


Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C


Het supplement had geen invloed op het aantal dagen dat de proefpersonen last hadden van symptomen als hoesten, niezen, keelpijn en hoofdpijn.

Conclusie
"Together, these findings indicate that high dose vitamin C plus zinc could make a tangible contribution to improving quality of life and speeding up recovery in patients with symptoms of the common cold", schrijven de onderzoekers.

Bron:
J Int Med Res. 2012;40(1):28-42.

Meer:
Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep (6-4-2020)
Verkoudheid bestrijden met knoflook (25-3-2020)
Meditatie voorkomt verkoudheid (15-11-2012)


Altijd maar verkouden en grieperig? Ga meer bewegen... Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3 Cranberry brengt immuunsysteem in stelling tegen verkoudheid en griep

Altijd maar verkouden en grieperig? Ga meer bewegen...
Als je elke dag een klein uurtje lichamelijk actief bent, is de kans dat je verkouden wordt bijna de helft van wat hij zou zijn als je normaliter niet van je bank of bureaustoel komt.

Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3
Ben je altijd maar verkouden? Lig je elke avond te hoesten? Is je ene antibioticakuur nog niet afgelopen, of zit je weer aan de volgende?

Cranberry brengt immuunsysteem in stelling tegen verkoudheid en griep
Als je elke dag een halve liter cranberrysap drinkt, heb je meer kans dat je zonder problemen door het griepseizoen rolt.