Opgeladen: 15-11-2012
Opgepoetst: 27-11-2020
Opgeborgen in: Yoga, mentale training & meditatie, Immuunsysteem
Translation: Meditation prevents colds (15-12-2012)

Meditatie voorkomt verkoudheid

Meditatie voorkomt verkoudheid
Een paar keer per week mediteren vermindert de kans dat je wordt geveld door verkoudheid of griep, ontdekten onderzoekers van de University of Wisconsin. Het beschermende effect van meditatie is volgens hun onderzoek groter dan dat van matig-intensieve cardiotraining.

De antikwakker
De eerste auteur van de studie die onlangs verscheen in de Journal of Family Practice, Bruce Barrett, deed vaker onderzoek naar griep en verkoudheid. In 2002 en 2010 publiceerde hij twee studies die nog steeds met instemming worden geciteerd door antikwakkers, en waarin suppletie met Echinacea de kans op verkoudheid niet verminderde. [Ann Intern Med. 2002 Dec 17;137(12):939-46.] [Ann Intern Med. 2010 Dec 21;153(12):769-77.] In 2011 publiceerde Barrett een onderzoek waarin hij aantoonde dat verkoudheid zich bij sommige mensen uitstekend met placebo's laat bestrijden.

Barretts interesse in verkoudheid en griep is ingegeven door de statistieken. In de VS alleen al sterven jaarlijks dertigduizend mensen door voor anderen onschuldige virussen, en moeten een half miljoen mensen worden opgenomen in een ziekenhuis. Verkoudheden - de echte griep niet meegerekend - kosten de economie jaarlijks veertig miljard dollar.

Studie
Omdat er aanwijzingen zijn dat meditatie stress remt, en stress op zijn beurt het immuunsysteem verslechtert, vroegen Barrett en zijn medewerkers zich af of meditatie de kans op verkoudheid - eigenlijk: acute respiratory infection - vermindert. Om een antwoord op die vraag te krijgen deden de onderzoekers een experiment met 149 vijftigplussers. De proefpersonen bestonden overwegend uit blanke vrouwen. De onderzoekers verdeelden ze over drie groepen.

Een meditatiegroep volgde gedurende 8 weken elke week 2 uur en 30 min een cursus voor mindfulnessmeditatie zoals die bedacht was door Jon Kabat-Zinn. [Meditation] Daarnaast mediteerden de proefpersonen in deze groep elke week ook nog 45 min thuis.

Een eerste controlegroep ging gedurende een periode 8 weken meer bewegen. [Exercise] Elke week trainden de proefpersonen 2 uur en 30 min met een matige intensiteit in een gym op cardiomachines. Daarnaast waren ze wekelijks 45 min buiten de gym actief. Ze wandelden of liepen hard.

Een tweede controlegroep deed helemaal niets. [Control]

Resultaten
Zowel mediteren als bewegen verminderde de kans op verkoudheid, ontdekte Barrett. In de meditatiegroep en de bewegingsgroep werden er gedurende de 8 weken dat de proef duurde respectievelijk 27 en 26 mensen ziek, terwijl dat in de controlegroep 40 keer gebeurde. In de meditatie- en bewegingsgroep waren de symptomen bovendien minder ernstig.


Meditatie voorkomt verkoudheid


"Incidence, duration, and global severity of acute respiratory infection illness were 33 percent, 43 percent, and 60 percent lower in the mindfulness group, compared with control", schrijven de onderzoekers. "Compared with the control group, all-cause absenteeism was 31 percent lower in both intervention groups. Although not all of these observed benefits were statistically significant, the magnitude of the observed reductions in acute respiratory infection illness is surely clinically significant."

Hoe meditatie precies beschermt tegen virussen snappen de onderzoekers niet. Ze vonden in de neusholte van alle groepen evenveel virussen en evenveel immuuncellen. Bij de meditatiegroep vonden ze een hogere aanmaak van interleukine-8, maar dat effect was niet statistisch significant.

Effect op stress of de mentale gezondheid had mediteren ook niet - waarschijnlijk doordat de proefpersonen uitzonderlijk goed in hun vel zaten.

Conclusie
"Interpreting these findings, one might hypothesize that sicker and more stressed people would have more to gain, and that similar interventions might yield greater benefits in those populations", speculeren de onderzoekers. "That hypothesis deserves further testing."

Bron:
Ann Fam Med. 2012 Jul-Aug;10(4):337-46.

Meer:
Meditatie vertraagt moleculaire veroudering (11-5-2012)
Mediteren beschermt tegen kanker en hartaanval (18-2-2009)
Mediteren verlengt levensduur (31-1-2009)


Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep

Meer immuuncellen door beoefening van Tai-Chi en Qigong

Stress vermijden is virusinfectie voorkomen

Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep
Humane studie van David Nieman.

Meer immuuncellen door beoefening van Tai-Chi en Qigong
Oeroude body-mind-technieken als Tai-Chi en Qigong hebben een positief effect op het immuunsysteem. Meta-studie.

Stress vermijden is virusinfectie voorkomen
Al in 1991 publiceerde Cohen een humaan onderzoek waaruit bleek dat het vermijden van stress de kans op besmetting met een coranavirus vermindert.