11.05.2012

Meditatie vertraagt moleculaire veroudering

Volgens kleine studies verlaagt meditatie de sterftekans. Onderzoekers van de University of California at Davis hebben misschien achterhaald hoe dat kan. Zij ontdekten dat meditatie de activiteit van het enzym telomerase in cellen verhoogt.

Studie

Het was niet niks wat de onderzoekers hun 30 proefpersonen lieten doen. Die proefpersonen waren 21-69 jaar oud, en hadden gereageerd op advertenties aan de muur van Boedhistische centra, in tijdschriften op websites. De proefpersonen namen gedurende 3 maanden hun intrek in het Shambhala Mountain Center [shambhalamountain.org], en deden daar 6 uur per dag onder begeleiding aan meditatie.

Een controlegroep van 30 proefpersonen bleef thuis. De onderzoekers zorgden ervoor dat die controlegroep zoveel mogelijk overeenkwam met de experimentele groep.

Toen de 3 maanden voorbij waren haalden de onderzoekers witte bloedcellen uit het bloed van hun proefpersonen, en bepaalden daarin de activiteit van het enzym telomerase. Hoe actiever dat enzym tijdens de celdeling is, des te langer worden de telomeren van het erfelijk materiaal in de nieuwe cellen. Hoe langer de telomeren in erfelijk materiaal zijn, des te vaker kunnen cellen zich delen. Telomerase vertraagt dus de cellulaire veroudering, en verlengt misschien zelfs de levensduur.

Resultaten
De activiteit van telomerase was in de experimentele groep ongeveer 30 procent hoger dan in de controlegroep, ontdekten de onderzoekers. Toen ze de proefpersonen ondervroegen met vragenlijsten ontdekten ze bovendien dat de proefpersonen in de experimentele groep beter in hun vel waren gaan zitten. Ze waren bijvoorbeeld minder tobberig [Neuroticism] en stonden positiever in het leven [Perceived control].


Meditatie vertraagt moleculaire veroudering


Meditatie vertraagt moleculaire veroudering


De onderzoekers konden met statistiek achterhalen dat meditatie het telomerase activeerde via de afname van de tobberigheid en de toename van de positieve gevoelens.


Meditatie vertraagt moleculaire veroudering


Conclusion
"The data suggest that increases in perceived control and decreases in negative affectivity contributed to an increase in telomerase activity, with implications for telomere length and immune cell longevity", concluderen de onderzoekers voorzichtig.

Sponsor
Het onderzoek is betaald door The Shamatha Project [shamatha.org], een organisatie die de effecten van meditatie onderzoekt.

Bron:
Psychoneuroendocrinology. 2011 Jun;36(5):664-81.

Meer:
Minder cortisol, meer testosteron en groeihormoon na training door meditatie (24-2-2009)
Mediteren beschermt tegen kanker en hartaanval (18-2-2009)
Mediteren verlengt levensduur (31-1-2009)