Opgeladen: 14-7-2021
Opgeborgen in: Zink, Immuunsysteem
Translation: Preventing zinc deficiency, preventing (or surviving) covid (15-7-2021)

Voorkom zinktekort, voorkom (en overleef) corona

Trouwe lezers van dit webmagazijn weten natuurlijk dat zinksuppletie nuttig kan zijn bij verkoudheid. Recente wetenschappelijke studies suggereren dat extra zink ook de kans op corona en de kans op serieuze complicaties van corona kan verminderen.


Voorkom zinktekort, voorkom (en overleef) corona


Studie
Artsen van het Dr. Rela Institute and Medical Centre, een academisch ziekenhuis in Chennai, India bepaalden de concentratie zink in het bloed van 47 coronapatiënten, en vergeleken die met de zinkstatus van 45 mensen zonder covid.

In de patiëntengroep bepaalden de onderzoekers ook de ernst van de ziekte.

Resulteren
De zinkspiegel van de coronapatiënten was lager dan die van de controlegroep. 57.4 procent van de coronapatiënten had minder zink in het bloed dan volgens voedingswetenschappers optimaal is. Bij de controlegroep was dat percentage slechts 11.1 procent.


Voorkom zinktekort, voorkom (en overleef) corona


Voorkom zinktekort, voorkom (en overleef) corona


Binnen de groep van de coronapatiënten vonden de onderzoekers verbanden tussen de ernst van de besmetting en de zinkspiegel. Een lage zinkspiegel leek de kansen op een lang verblijf in het ziekenhuis en de kans op overlijden te verhogen.

Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat zink de replicatie van het virus in menselijke cellen afremt, en tegelijkertijd de aanmaak van de immuuncellen faciliteert die het coronavirus bestrijden.

Conclusie
"This study clearly demonstrated that COVID-19 patients were zinc deficient when compared to healthy adults", schrijven de onderzoekers. "It is convincing that low baseline zinc levels in these patients were associated with more complications, leading to prolonged hospitalization and increased mortality."

"It is not clear whether zinc supplementation after admission to hospital helps to reduce the severity of disease. It is worth exploring the exact role of zinc in COVID-19 patients and establishing the appropriate dosage to improve their survival."

"With more research, zinc could provide a cost-effective therapy for COVID-19, certainly the need of the hour in this pandemic."

Bron:
Int J Infect Dis. 2020 Nov;100:343-9.

Meer:
Multivitamine (met zink) beschermt tegen virussen (10-11-2020)
Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C (8-9-2020)
Sneller over je verkoudheid heen dankzij fikse dosis zink (22-5-2015)
Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink (18-11-2011)


Covid-19 | Vitamine K vergroot overlevingskansen Lichaamsbeweging maakt het coronavirus minder dodelijk Vitamine D en corona | Minder kans op infectie, ziekte en overlijden

Covid-19 | Vitamine K vergroot overlevingskansen
Als je tot de groep behoort waarop het coronavirus het heeft voorzien - je bent zwaarder dan zou moeten - dan biedt een voedingspatroon met een royale hoeveelheid vitamine K misschien bescherming.

Lichaamsbeweging maakt het coronavirus minder dodelijk
Bij besmetting met het coronavirus vermindert een beetje lichaamsbeweging de kans dat je naar het ziekenhuis moet, de kans dat je op de IC belandt en de kans dat je komt te overlijden.

Vitamine D en corona | Minder kans op infectie, ziekte en overlijden
En alweer verschijnt er een metastudie die vertelt dat een adequate vitamine D-spiegel beschermt tegen het coronavirus.