Opgeladen: 27-4-2021
Opgeborgen in: Vitamine D, Vitamines, Immuunsysteem
Translation: Vitamin D and corona | Less chance of infection, illness and death (28-4-2021)

Vitamine D en corona | Minder kans op infectie, ziekte en overlijden

En alweer verschijnt er een metastudie die vertelt dat een adequate vitamine D-spiegel beschermt tegen het coronavirus. Deze metastudie is het werk van Mohammad Rizki Akbar, een Indonesische onderzoeker die is verbonden aan Universitas Padjadjaran.


Vitamine D en corona| Minder kans op infectie, ziekte en overlijden


Studie
Akbar verzamelde 14 studies, waaraan in totaal 999179 studiedeelnemers hadden meegewerkt. Bijna een miljoen dus. In die studies hadden collega-onderzoekers gekeken naar het effect van een lage vitamine D-spiegel van 20-30 nanogram per mililliter of lager op covid-19. Akbar veegde de uitkomsten van de studies samen en analyseerde ze op nieuw.

Resultaten
Een lage vitamine D-spiegel vergrootte om te beginnen de kans op het krijgen van covid-19, de kans op een ernstige infectie en de kans op sterfte met respectievelijk een factor 2.7, 1.9 en 3.


Vitamine D en corona| Minder kans op infectie, ziekte en overlijden


Vitamine D en corona| Minder kans op infectie, ziekte en overlijden


Vitamine D en corona| Minder kans op infectie, ziekte en overlijden


Akbar merkt op dat een lage vitamine D-spiegel het gevolg kan zijn van ziekte, waardoor mensen minder vaak of zelfs helemaal niet buiten komen. Misschien dat een deel van het verband tussen vitamine D en covid-19 hierdoor kan worden verklaard. Vervolgonderzoek dat nadrukkelijk met deze mogelijkheid rekening houdt moet het 'ware' effect van vitamine D duidelijk maken.

Conclusie
"Low serum 25-OHD levels was shown to be associated with higher infection rate, severity, and mortality", vat Akbar de uitkomsten van zijn metastudie samen. "Whether the relationship is causal remains to be investigated."

"Vitamin D supplementation is economical and potentially beneficial. Thus, it is recommended to provide supplementation to the vitamin D deficient patients."

"Nevertheless, high quality randomized controlled trials are required to determine whether routine vitamin D supplementation will be useful."

Bron:
Front Nutr. 2021 Mar 29;8:660420.

Meer:
Metastudie | Vitamine D beschermt tegen corona (14-4-2021)
Besmetting met covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank? (16-3-2021)


Tekort vitamine D vermindert overlevingskansen na besmetting coronavirus Een hoge vitamine D spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor... Vitamine D is een medicijn tegen covid-19, suggereert studie

Tekort aan vitamine D vermindert overlevingskansen na besmetting met het coronavirus
Als je op de intensive care-afdeling terechtkomt omdat je het coronavirus onder de leden hebt, zijn je overlevingskansen groter als je vitamine D-status in orde is.

Een hoge vitamine D spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor...
Vitamine D beschermt tegen verkoudheid en griep, dus waarom niet tegen covid-19?

Vitamine D is een medicijn tegen covid-19, suggereert studie
Twee weken geleden schreven we over een Filipijnse epidemiologische studie, die suggereerde dat het opheffen van een eventueel vitamine D-tekort de vooruitzichten van mensen met covid-19 wel eens drastisch zou kunnen verbeteren.