Opgeladen: 3-5-2020
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine D, Immuunsysteem
Translation: Vitamin D is a Covid-19 drug, American study suggests (4-5-2020)

Vitamine D is een medicijn tegen covid-19, suggereert studie

Vitamine D is een medicijn tegen covid-19, suggereert studie
Twee weken geleden schreven we over een Filipijnse epidemiologische studie, die suggereerde dat het opheffen van een eventueel vitamine D-tekort de vooruitzichten van mensen met covid-19 wel eens drastisch zou kunnen verbeteren. Een lezer die zijn ogen niet in zijn zak heeft, stuurde ons een studie met een vergelijkbare strekking. Uit de VS.

Vitamine D
Covid-19 treft niet iedereen even hard. Mensen met een donkere huid, ouderen, mensen met een hoge bloeddruk en overgewicht en mannen hebben na infectie met het covid-19-virus minder grote overlevingskansen dan andere groepen.

Die verbanden ziet de Amerikaanse arts Frank Lau, verbonden aan Louisiana State University Health Sciences Center New Orleans, ook terug in zijn eigen ziekenhuis, als hij kijkt naar de karakteristieken van zijn covid-19-patiënten.

Volgens eerder gepubliceerde studies vind je bij die groepen ook vaker een te lage vitamine-D-spiegel. Zou dat tekort aan vitamine D kunnen verklaren wie wel en wie niet ernstig ziek wordt na besmetting met het covid-19-virus?


Vitamine D is een medicijn tegen covid-19, suggereert studie


Studie
Om daarover meer duidelijkheid te krijgen, analyseerde Lau de medische dossiers van 20 patiënten met covid-19, die waren opgenomen in zijn ziekenhuis. Van hen kwamen er 13 op de intensive care [ICU], bij 7 van hen was dat niet nodig [Floor].

Bij de intensive care-patiënten had 85 procent een vitamine D-spiegel die lager was dan de 30 nanogram per milliliter, die volgens wetenschappers optimaal is. Ze waren vitamin D insufficient. Bij de patiënten die geen intensive care nodig hadden, was 'slechts' 57 procent vitamin D insufficient.


Vitamine D is een medicijn tegen covid-19, suggereert studie


De bestudeerde patiëntengroep was te klein om statistisch significante verbanden te detecteren. Maar de associaties die Lau vond, doen vermoeden dat de vitamine D-status inderdaad een rol van betekenis in het ziekteproces van covid-19 speelt.


Vitamine D is een medicijn tegen covid-19, suggereert studie


Zou een wereldwijde vitamine-D-suppletiecampagne de sterfte door covid-19 kunnen terugdringen? Vitamine D kost bijna niets...

Conclusie
"Vitamin D insufficiency is highly prevalent in severe Covid-19 patients", concludeert Lau.

"Vitamin D insufficiency and severe Covid-19 share numerous associations including hypertension, obesity, male sex, advanced age [...] and immune dysfunction. Thus, we suggest that prospective, randomized controlled studies of vitamin D insufficiency in Covid-19 patients are warranted."

Bron:
MedRxiv 2020.04.24.20075838.

Meer:
Een hoge vitamine D spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor... (23-4-2020)


Metastudie: supplementen met vitamine D beschermen tegen verkoudheid Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3 Supplement met vitamine D halveert griepkans

Metastudie: supplementen met vitamine D beschermen tegen verkoudheid
Een supplement met extra vitamine D beschermt tegen verkoudheid, blijkt uit deze metastudie die is in BMJ.

Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3
Ben je altijd maar verkouden? Lig je elke avond te hoesten? Is je ene antibioticakuur nog niet afgelopen, of zit je weer aan de volgende?

Supplement met vitamine D halveert griepkans
Als je elke dag 1200 IE vitamine D3 slikt, halveert je kans dat je door griep wordt geveld.