Opgeladen: 16-3-2021
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine D, Immuunsysteem
Translation: Covid-19 infection with hardly any symptoms - thanks to the tanning bed? (17-3-2021)

Besmetting met covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank?

Je hebt alle kenmerken van iemand die door besmetting met gevreesde covid-19-virus doodziek kan worden, maar toch heeft infectie nauwelijks effect op je gezondheid. Het enige wat je merkt is een droge hoest. Dat heb je dan misschien te danken aan de zonnebank, die voor een fatsoenlijke vitamine D-spiegel heeft gezorgd. Dat suggereert een case study die Martina Kralj, een dermatoloog van Karlovac General Hospital in Kroatië, binnenkort publiceert in Clinical Case Reports.


Besmetting met covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank?


Het geval
De hoofdpersoon is Kraljs publicatie is een man van 66 jaar, die op het moment dat artsen hem onderzoeken last heeft van droge hoest. Hij heeft een lichte verhoging, maar heeft verder geen symptomen. De artsen besluiten de man goed te onderzoeken. We leven immers in het coronatijdperk.

De man heeft alle karakteristieken van iemand die door besmetting met Covid-19-virus op de IC-afdeling te komen. Hij is niet alleen een 65-plusser en mannelijk, maar ook obees. Hij heeft in het verleden veel gerookt, en is daar 6 jaar geleden mee gestopt. Hij is diabeet en heeft een hoge bloeddruk, en slikt voor beide aandoeningen medicijnen. De man heeft bovendien een gewrichtsziekte waarvoor hij zware medicijnen gebruikt, en die zijn immuunsysteem compromitteren. Hij lijdt aan de huidziekte psoriasis en tijdens het onderzoek komt als klop op de vuurpijl nog aan het licht dat hij waarschijnlijk een nierafwijking heeft.

Covid-19
De artsen testen de man twee keer op covid-19. Een eerste PCR-test, die de aanwezigheid van het coronavirus of virussen die daarop lijken, moet aantonen, valt positief uit. Een tweede test, een paar weken later, is negatief. In het bloed van de man vinden de onderzoekers antilichamen voor het gevreesde virus. De man is dus besmet geweest met het virus, maar zijn immuunsysteem heeft daarmee afgerekend.

Waarom is deze man niet op de IC terechtgekomen?

Een mogelijke verklaring is dat hij een relatief hoge vitamine D-spiegel heeft. In zijn bloed zat 92.2 nanomol 25-OH-vitamine D3 per liter. Dat had de man te danken aan het gevolg van de UV-b-behandeling die hij al enkele maand kreeg om zijn psoriasis te bestrijden.


Besmetting met covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank?


Je hebt alle kenmerken van iemand die door besmetting met gevreesde covid-19-virus doodziek kan worden, maar toch heeft infectie nauwelijks effect op je gezondheid. Het enige wat je merkt is een droge hoest. Dat heb je dan misschien te danken aan de zonnebank, die voor een fatsoenlijke vitamine D-spiegel heeft gezorgd. Dat suggereert een case study die Martina Kralj, een dermatoloog van Karlovac General Hospital in Kroatie, binnenkort publiceert in Clinical Case Reports.
Als besmetting met covid-19 verkeerd uitpakt, is dat meestal het gevolg van het uitschakelen van T-reg-immuuncellen door het virus. Je ziet er eentje hiernaast. T-reg-cellen zetten immuunreacties stop als de ziektekiem is geneutraliseerd, en voorkomen zo dat het immuunsysteem onnodige weefselbeschadiging veroorzaakt.

Vitamine D verhoogt de activiteit en aanmaak van T-reg-cellen.

Conclusie
"In conclusion, we point to likely possible role of vitamin D as a positive modifier of COVID-19 course and outcome and suggest that routine determination of 25-OH-vitamin D3 status could be considered as useful tool for, at least rough, estimation of COVID-19 outcome, as well as for deciding on vitamin D3 supplementation", schrijft Kralj.

Bron:
Clin Case Rep. 2021;00:1-7.

Meer:
Tekort vitamine D vermindert overlevingskansen na besmetting coronavirus (20-8-2020)
Vitamine D is een medicijn tegen covid-19, suggereert studie (3-5-2020)
Een hoge vitamine D spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor... (23-4-2020)


Metastudie: supplementen met vitamine D beschermen tegen verkoudheid Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3 Supplement met vitamine D halveert griepkans

Metastudie: supplementen met vitamine D beschermen tegen verkoudheid
Adrian Martineau, een onderzoeker die is verbonden aan de Queen Mary University of London, publiceerde deze metastudie in BMJ.

Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3
Ben je altijd maar verkouden? Lig je elke avond te hoesten? Is je ene antibioticakuur nog niet afgelopen, of zit je weer aan de volgende?

Supplement met vitamine D halveert griepkans
Als je elke dag 1200 IE vitamine D3 slikt, halveert je kans dat je door griep wordt geveld. Onderzoek uit Japan.