Opgeladen: 20-8-2020
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine D, Immuunsysteem
Translation: Vitamin D deficiency reduces survival after coronavirus infection (21-8-2020)

Tekort vitamine D vermindert overlevingskansen na besmetting coronavirus

Tekort vitamine D vermindert overlevingskansen na besmetting coronavirus
Als je op de intensive care-afdeling terechtkomt omdat je het coronavirus onder de leden hebt, zijn je overlevingskansen groter als je vitamine D-status in orde is. Dat blijkt uit een aantal studies waarover we eerder schreven, en het blijkt ook uit een Italiaans onderzoek dat recent verscheen in de Journal of Endocrinological Investigation.

Studie
In de Italiaanse studie beschrijven onderzoekers 42 coronapatiënten die in maart en april 2020 werden opgenomen op de intensive care-afdeling van hun ziekenhuis, het universiteitsziekenhuis van de University of Bari 'Aldo Moro'.

De onderzoekers bepaalden de concentratie vitamine D in het bloed van hun proefpersonen. Bijna een kwart van hen - 24 procent om precies te zijn - was severe deficient wat hun vitamine D-spiegel betrof.

De onderzoekers verdeelden hun studiedeelnemers aan de hand van hun vitamine D-spiegel in 4 aparte groepen, en keken of de groepen op nog meer manieren significant van elkaar verschilden. Voor zover ze dat konden zien, waren die verschillen er niet.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Tekort vitamine D vermindert overlevingskansen na besmetting coronavirus met factor 10


Resultaten
De onderzoekers vergeleken de overlevingskansen van die laatstgenoemde groep met die van de overige studiedeelnemers. Na 30 dagen was van de helft van de patiënten met severe vitamin D deficiency overleden. Van de overige patiënten was toen 15 procent niet meer in leven.


Tekort vitamine D vermindert overlevingskansen na besmetting coronavirus met factor 10


Verklaring
Het Covid-19-virus schakelt immuuncellen uit die immuunreacties afzwakken als het virus is verslagen. Daardoor kunnen immuunreacties na een coronainfectie ontsporen, soms met de dood als gevolg. De onderzoekers vermoeden dat een goede vitamine D-status de kans op die extreme immuunreacties verkleint.

Dank
We kregen het Italiaanse onderzoek waarover dit bericht gaat in handen dankzij Ferdinand Oeinck. Dank je, Ferdinand.

Bron:
J Endocrinol Invest. 2020 Aug 9;1-7. doi: 10.1007/s40618-020-01370-x. Online ahead of print.

Meer:
Vitamine D is een medicijn tegen covid-19, suggereert studie (3-5-2020)
Een hoge vitamine D spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor... (23-4-2020)


AHCC vergroot overlevingskansen bij besmetting met dodelijk virus Helpt AHCC tegen het coronavirus? Dierstudie: AHCC wapent tegen veroorzaker van longontsteking

AHCC vergroot overlevingskansen bij besmetting met dodelijk virus
Amerikaanse dierstudie.

Helpt AHCC tegen het coronavirus?
Misschien wel, vermoeden Italiaanse onderzoekers.

Dierstudie: AHCC wapent tegen veroorzaker van longontsteking
Als een infectie met het coronavirus uit de hand loopt en het immuunsysteem onderuit gaat, grijpen bacteriën als Klebsiella pneumoniae hun kans.