Metastudie | Vitamine D beschermt tegen corona
We hebben al een paar keer geschreven dat vitamine D beschermt tegen het coronavirus. Die stukjes doen geen recht aan de overtuigingskracht van het wetenschappelijke onderzoek dat tot nu toe is gepubliceerd. De metastudie die de Italiaanse arts Fausto Petrelli publiceerden in de Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology doet dat wel.
Studie
Petrelli en zijn collega's vonden 43 studies naar het effect van de vitamine D-status op infectie met het coronavirus. In totaal hadden 621601 proefpersonen aan de onderzoeken meegewerkt.
Resultaten
De kans op besmetting met het coronavirus was 26 procent hoger in de groep met een lage vitamine D-spiegel.
Keken de onderzoekers naar de proefpersonen met een vitamine D-spiegel van minder dan 20 nanogram per milliliter, dan verhoogde een lage vitamine D-spiegel de kans op infectie met maar liefst 50 procent.
Een lage vitamine D-spiegel verhoogde de kans op ernstige complicaties tijdens een infectie met een factor 2.6. Dat zie je in de figuur hieronder. Klik er op voor een grotere versie.
Een lage vitamine D-spiegel verhoogde de kans op overlijden door het coronavirus met een factor 1.22.
Suppletie
De Italianen vonden 6 studies waarin onderzoekers proefpersonen met corona die vitamine D slikten vergeleken met besmette proefpersonen die geen vitamine D gebruikten. Daaruit bleek dat suppletie de kans op ernstige bijwerkingen verlaagde met 73 procent.
In 7 studies bepaalden de onderzoekers het effect van vitamine D-suppletie op de kans op een dodelijke afloop van de infectie. Volgens die studies verminderde suppletie met vitamine D de kans op overlijden met 59 procent.
Mechanisme
Een adequate vitamine D-status werkt op 2 manieren positief uit tijdens een besmetting met ziektekiemen, leidt Petrelli af uit de gepubliceerde moleculaire studies. Daaruit blijkt dat een goede vitamine D-status "inhibits the expression of pro-inflammatory cytokines interfering with the TNF-induced NFkB1 signaling pathway, and [...] initiates the expression of interferon-stimulating genes deputed to antiviral response activating the IFN-alpha-induced Jak-STAT signaling pathway".
Simpel gezegd, een immuunsysteem dat over voldoende vitamine D beschikt reageert sneller en effectiever op virussen, waardoor de kans op infectie vermindert. Slaagt het virus er dan toch in om het lichaam te besmetten, dan zorgt vitamine D ervoor dat de heftigheid van ontsteking binnen de perken blijft.
Conclusie
"Reduced vitamin D values resulted in a higher infection risk, mortality and severity COVID-19 infection", schrijven de onderzoekers. "Supplementation may be considered as preventive and therapeutic measure."
Bron:
J Steroid Biochem Mol Biol. 2021 Mar 26;211:105883.
Meer:
Besmetting met covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank? (16-3-2021)
Tekort vitamine D vermindert overlevingskansen na besmetting coronavirus (20-8-2020)
Vitamine D is een medicijn tegen covid-19, suggereert studie (3-5-2020)
Een hoge vitamine D spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor... (23-4-2020)
|