Opgeladen: 18-1-2021
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Plantenextracten, Nigella sativa
Translation: Antiviral effect of Nigella sativa may protect covid patients (19-1-2021)

Antivirale werking van Nigella sativa beschermt covidpatiënten

Zwarte komijn, de specerij die bestaat uit de gemalen zaden van Nigella sativa, heeft een antivirale werking die misschien de overlevingskansen van covidpatiënten kan vergroten en hun herstel kan versnellen. Dat suggereert een humane studie van artsen uit Pakistan.


Antivirale werking van Nigella sativa beschermt covidpatienten


Studie
De onderzoekers verdeelden 313 covidpatiënten in een placebogroep en een experimentele groep.

De proefpersonen in de experimentele groep kregen elke dag 1 gram honing en 80 milligram Nigella sativa-poeder per kilo lichaamsgewicht. Het poeder was geen extract, maar bestond uit fijngemalen gedroogde zaden van de Nigella sativa. Je kunt het kopen in toko's.

De twee belangrijkste actieve stoffen in respectievelijke honing en Nigella sativa zijn waarschijnlijk respectievelijk quercetine en thymoquinone.

Antivirale werking van Nigella sativa beschermt covidpatienten
Virologen vermoeden op basis van is silico-studies dat thymoquinone [structuurformule hiernaast] het virussen moeilijker maken cellen binnen te dringen en zich te vermenigvuldigen. [Curr Ther Res Clin Exp. 2020;93:100602.] Daarnaast bevat Nigella sativa zink en vitamine C.

Resultaten
In de 30 dagen dat de onderzoekers de proefpersonen volgden, was de kans op overlijden bij de patiënten die ernstig ziek waren ruim 4 keer groter in de placebogroep dan in de experimentele groep.

In de figuur hieronder vergeleken de onderzoekers die resultaten met de uitkomsten van andere recente studies, waarin covidpatiënten werden behandeld met farmacologische stoffen. Ze steken met kop en schouders boven de rest uit.


Antivirale werking van Nigella sativa beschermt covidpatienten

Antivirale werking van Nigella sativa beschermt covidpatienten


Suppletie met Nigella sativa en honing verminderde niet alleen de kans op overlijden, maar versnelde ook het herstel van de virusinfectie. 6 dagen nadat de suppletie begon, was de helft van de ernstig zieke patiënten in de experimentele groep alweer naar huis. In de placebogroep was dat slechts 2.8 procent.

In het bloed van de proefpersonen in de experimentele groepen verdween volgens PCR-tests het virus sneller dan in het bloed van de proefpersonen in de placebogroepen.


Antivirale werking van Nigella sativa beschermt covidpatientenAntivirale werking van Nigella sativa beschermt covidpatienten


Conclusie
"In COVID-19 patients, honey and Nigella sativa with standard care therapy resulted in earlier viral clearance, symptomatic relief, clinical improvement and mortality reduction", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen.

"Moreover, similarly to previous research no adverse effects were reported regarding honey and Nigella sativa."

Bron:
MedRxiv 2020.10.30.20217364; doi: https://doi.org/10.1101/2020.10.30.20217364.

Meer:
Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12 (10-12-2020)
Remmen NO-boosters het coronavirus? (21-10-2020)
Tekort vitamine D vermindert overlevingskansen na besmetting coronavirus (20-8-2020)


Vitamine D is een medicijn tegen covid-19, suggereert studie Helpt AHCC tegen het coronavirus? Een hoge vitamine D spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor...

Vitamine D is een medicijn tegen covid-19, suggereert studie
Medische epidemiologie.

Helpt AHCC tegen het coronavirus?
Misschien wel, vermoeden Italiaanse onderzoekers.

Een hoge vitamine D spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor...
Vitamine D beschermt tegen verkoudheid en griep, dus waarom niet tegen Covid19?