Opgeladen: 10-12-2020
Opgeborgen in: Vitamine C, Vitamines, Immuunsysteem, Quercetine
Translation: This supplement reduces the risk of coronavirus infection by a factor of 12 (11-12-2020)

Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12

Nee, de humane studie die is uitgevoerd binnen het Istanbul Kanuni Sultan Suleyman Training and Research Hospital is verre van perfect. Maar hij is wel hoopvol, en biedt uitzicht op een supplement dat de kans op besmetting met het coronavirus mogelijk aanzienlijk reduceert. De bestanddelen liggen in elke webwinkel of vitamineshop.


Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12


Quercetine als virusremmer
Er zijn aanwijzingen dat zowel vitamine C als quercetine antivirale eigenschappen hebben. En op basis van fundamenteel biomedisch onderzoek vermoeden sommige artsen zelfs dat die stoffen wel eens synergetisch zouden kunnen beschermen. [Front Immunol. 2020 Jun 19;11:1451.]

Quercetine belemmert in dierstudies besmetting met virussen doordat het de receptoren blokkeert waarmee virussen cellen binnenkomen, terwijl vitamine C de biobeschikbaarheid van quercetine vergroot.

Studie
Vitamine C
De Turken lieten zich door die theorie inspireren, en besloten een experiment uit te voeren met een zelf bedacht supplement, dat bestond uit quercetine, vitamine C en bromelaïne. Het idee achter de toevoeging van bromelaïne is dat daardoor, net als vitamine C, de biobeschikbaarheid van quercetine zou moeten toenemen.

De onderzoekers gaven 71 verplegers van 20-60 jaar in hun ziekenhuis, die veel in contact kwamen met Covid-19, gedurende 113-118 dagen twee keer dag een supplement. Via dat supplement consumeerden de verplegers dagelijks 500 milligram quercetine, 500 milligram vitamine C en 50 milligram bromelaïne.

Een controlegroep van 42 verplegers kreeg geen supplement. Ze kregen ook geen placebo, en dat is wel een minpuntje.

Resultaten
Het supplement werkte. In de suppletiegroep kreeg welgeteld 1 proefpersoon Covid, in de controlegroep 9. Dat impliceert dat suppletie de kans op infectie verminderde met een factor 12. En jazeker, dat effect was statistisch significant. Voor de fijnslijpers onder ons, de p was 0.031.


Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12


Bron:
Arslan, Bengu and Ucuncu Ergun, Nurcan and Topuz, Seyma and Yilmaz Semerci, Seda and Suner, Nurettin and Kocatas, Ali and Onal, Hasan, Synergistic Effect of Quercetin and Vitamin C Against COVID-19: Is a Possible Guard for Front Liners. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3682517 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3682517.

Meer:
Remmen NO-boosters het coronavirus? (21-10-2020)
Tekort vitamine D vermindert overlevingskansen na besmetting coronavirus (20-8-2020)
Vitamine D is een medicijn tegen covid-19, suggereert studie (3-5-2020)
Een hoge vitamine D-spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor... (23-4-2020)


Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep

Hoe quercetine griepvirussen verziekt

Multivitamine beschermt tegen virussen

Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep
Humane studie.

Hoe quercetine griepvirussen verziekt
In reageerbuizen maakt quercetine, een flavonoid in legio plantaardige voedingsmiddelen, het influenza-A-virussen moeilijk om cellen te infecteren.

Multivitamine beschermt tegen virussen
Als 55-plussers elke dag een multivitamine gebruiken met een gram vitamine C, en adequate hoeveelheden vitamine D, zink en selenium, dan vermindert hun kans om ziek te worden door een griep- of verkoudheidsvirus.