Opgeladen: 8-8-2021
Opgeborgen in: Quercetine, Immuunsysteem
Translation: Covid patients recover faster with quercetin phytosome supplementation (9-8-2021)

Covid-patiënten sneller beter door suppletie met quercetine-complex

Quercetine heeft op zichzelf waarschijnlijk al een antivirale werking, en dat geldt wellicht dubbel en dwars voor vormen van quercetine met een verhoogde biobeschikbaarheid. Volgens een gesponsorde studie versnellen supplementen met zulke vormen van quercetine het herstelproces van covid-patiënten.


Covid-patienten sneller beter door suppletie met quercetine-complex


Studie
Een groep Italiaanse en Pakistaanse onderzoekers experimenteerde gedurende 14 dagen met een groep van 42 Pakistaanse covidpatiënten die niet in het ziekenhuis lagen, en thuis antibiotica en pijnstillers kregen. De onderzoekers verdeelden de patiënten in 2 groepen.

De proefpersonen in de experimentele groep kregen gedurende 14 dagen een supplement dat het door Indena geproduceerde quercetine-phytosoom bevatte. De onderzoekers gebruikten Quevir, een product van het Italiaanse PharmExtracta. [pharmextracta.com]

Meer over quercetine-phytosoom lees je hier.

De eerste week kregen de proefpersonen dagelijks 3 tabletten met elk 200 milligram quercetine in de vorm van 500 milligram quercetine-phytosoom. Dat is in totaal dus 1500 milligram quercetine-phytosoom per dag. De proefpersonen verdeelden hun tabletten over de dag. Ze namen er eentje 's ochtends, eentje 's middags en eentje 's avonds.

In de tweede week kregen de proefpersonen 2 tabletten per dag.

De proefpersonen in de controlegroep kregen geen supplement, en ook geen placebo.


Covid-patienten sneller beter door suppletie met quercetine-complex


Wat de ernst van de symptomen en de bijkomende risicofactoren als obesitas en diabetes betreft verschilden de twee groepen niet van elkaar. Wel waren de proefpersonen in de quercetine-groep [QP] gemiddeld 6.3 jaar ouder dan de proefpersonen in de controlegroep [SC].

Sponsoren
De onderzoekers werden betaald door zowel Indena als PharmExtracta. Een aantal onderzoekers, waaronder de eerste auteur, staan bij deze bedrijven op de loonlijst.


Covid-patienten sneller beter door suppletie met quercetine-complex


Resultaten
In de controlegroep overleed 1 patiënt, in de quercetine-groep niemand.

Na 7 dagen was in de controlegroep nog 90 procent van de proefpersonen volgens een PCR-test nog positief. In de quercetine-groep was dat slechts 24 procent.

Toen de 2 weken voorbij waren, was in de controlegroep 19 procent genezen. In de quercetine-groep was dat 57 procent.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Covid-patienten sneller beter door suppletie met quercetine-complex


Bijwerkingen
"Quercetin phytosome was generally well tolerated with no apparent toxicity", schrijven de onderzoekers.

"No peculiar side effects were reported by the patients and the few cases of gastric pain and reflux, constipation, diarrhea, meteorism, flatulence and sleep disorders were self-resolving in few days and similarly occurred in the control group demonstrating that they likely could not be attributed to the use of quercetin phytosome."

"Conversely, most patients of the quercetin phytosome group orally reported to investigators clear beneficial effects like a reduction of fatigue and tiredness and appetite improvement."

Bron:
Int J Gen Med. 2021 Jun 24;14:2807-16.

Meer:
Vetten vergroten opname quercetine (29-7-2021)
Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona (25-7-2021)
Zo haal je meer quercetine uit de ui (10-5-2021)


Hoe quercetine griepvirussen verziekt Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12 Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep

Hoe quercetine griepvirussen verziekt
In reageerbuizen maakt quercetine, een flavonoid in legio plantaardige voedingsmiddelen, het influenza-A-virussen moeilijk om cellen te infecteren.

Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12
Supplement bevat vitamine C en quercetine.

Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep
Dat blijkt uit een studie die David Nieman in 2007 publiceerde in Medicine and Science in Sports and Exercise.