Opgeladen: 10-5-2021
Opgeborgen in: Quercetine
Translation: Get more quercetin from onions (10-5-2021)

Zo haal je meer quercetine uit de ui

Uien zijn een prominente voedingsbron van het razend interessante quercetine, een flavonoid dat in in vitro- en dierstudies virussen afremt, stressprikkels afzwakt en misschien ook nog de aanmaak van androgene hormonen stimuleert. Maakt het nog uit hoe je uien in de keuken bereidt? Een Amerikaanse studie in de Journal of Food Composition and Analysis beantwoordt deze vraag.


Zo haal je meer quercetine uit de ui


Studie
In uien zit veel quercetine. Niet in zuivere en 'kale' vorm, maar voornamelijk in een versuikerde vorm. Maar uien eet je niet rauw. Je kookt of bakt ze.

Kevin Lombard, een onderzoeker van New Mexico State University, vroeg zich af wat de gevolgen waren van de bereidingswijze van uien voor de hoeveelheid quercetine die ze bevatten. Hij kocht uien van verschillende cultivars, bereidde zoals dat in een normale keuken doorgaans gebeurt, en bepaalde vervolgens hoeveel quercetine-analogen er in de uien zaten.


Zo haal je meer quercetine uit de ui


Resultaten
Door de ui 15 minuten te bakken [bake] nam de concentratie quercetine-analogen met 7 procent toe.

Het koken van uien [boil] gedurende 5 minuten verminderde de hoeveelheid quercetine met 18 procent. Dat kwam doordat de quercetine-analogen met het kookwater weglekten uit de ui.

De allerbeste manier om ui te bereiden was, wat de hoeveelheid quercetine-analogen betrof, sauteren [saute]. Sauteren houdt in dat je de ui gedurende een korte tijd - de onderzoekers sauteerden hun uien gedurende 5 minuten - onder een hoge temperatuur verhit in een pan met een beetje olie. Door de pan geregeld te schudden, voorkom je dat de uien aanbranden. Sauteren lijkt wel een beetje op roerbakken.

Sauteren verhoogde de hoeveelheid quercetine-analogen in de ui met 25 procent.

De tabel hieronder is verkleind en vereenvoudigd. Klik erop voor een grotere en integrale versie.


Zo haal je meer quercetine uit de ui


Bron:
Journal of Food Composition and Analysis 18 (2005) 571-81.

Meer:
Quercetine maakt botten zwaarder en sterker, zegt metastudie (10-2-2021)
Quercetine voorkomt dat stresshormoon spiercellen afbreekt (6-12-2020)
Door quercetine in rode ui geeft het lichaam spieren voorkeursbehandeling boven vet (5-12-2020)


Quercetine is een geroprotector Ui heeft androgene werking, zegt dierstudie uit 1967 Hoe quercetine griepvirussen verziekt

Quercetine is een geroprotector
Nee, als je 1 keer per week een capsule met quercetine slikt, zul je waarschijnlijk niet langer leven. Maar misschien zorgt die wekelijkse dosis er wel voor dat je langer gezond blijft.

Ui heeft androgene werking, zegt dierstudie uit 1967
Sap van de huis-tuin-en-keuken ui imiteert de werking van testosteron.

Hoe quercetine griepvirussen verziekt
In reageerbuizen maakt quercetine, een flavonoid in legio plantaardige voedingsmiddelen, het influenza-A-virussen moeilijk om cellen te infecteren.