Opgeladen: 18-10-2019
Opgeborgen in: Quercetine, Plantaardige extracten, Levensverlenging door suppletie
Translation: Quercetin is a geroprotector (19-10-2019)

Quercetine is een geroprotector

Quercetine is een geroprotector
Nee, als je 1 keer per week een capsule met quercetine slikt, zul je waarschijnlijk niet langer leven. Maar misschien zorgt die wekelijkse dosis er wel voor dat je langer gezond blijft. Die boute uitspraak baseren we op een dierstudie die de Chinese onderzoeker Lingling Geng publiceerde in Protein Cell. Volgens Geng heeft wekelijkse toediening van quercetine geen effect op de life span, maar wel op de health span. Van muizen.

Studie
Geng en zijn collega's gaven mannelijke C57BL/6J-labmuizen van 16 maanden oud elke week een supplement met een beetje quercetine, tot ze 22 maanden oud waren. Toen de proef begon, waren de muizen van middelbare leeftijd. Toen de proef was afgelopen, waren de muizen bejaard.

Een andere groep muizen kreeg geen quercetine.

Resultaten
Muizen verliezen een deel van hun pelsharen als ze een hoge leeftijd bereiken. Suppletie met quercetine verhinderde dat.


Quercetine is een geroprotector


Veroudering maakt de spieren minder sterk. Toen de onderzoekers bepaalden met hoeveel kracht de proefdieren zich met hun voorpoten konden vastklampen, ontdekten ze dat de oudere muizen die quercetine hadden gekregen sterker waren dan oudere muizen die geen quercetine hadden gekregen.

In de spieren en het bruine en witte vetweefsel van de jonge muizen van 10 weken [Y] zat minder senescence-associated beta-galactosidase [SA-B-Gal] dan in de weefsels van de oude muizen [O]. Dat is logisch. Senescence-associated beta-galactosidase is een merker voor veroudering. Hoe meer senescence-associated beta-galactosidase er in weefsels zit, hoe meer ze verouderd zijn.

Suppletie met quercetine [QUE] beperkte de toename van senescence-associated beta-galactosidase echter.


Quercetine is een geroprotector


Quercetine is een geroprotector


Als organismen verouderen, worden in het DNA van hun cellen retrotransposable elements actiever. Dat zijn stukjes genoom die onderzoekers vroeger junk DNA noemden. Je ziet hierboven dat quercetine de activering van een aantal retrotransposable elements verminderde.

Vertaling naar mensen
Het extrapoleren van de uitkomsten van dit onderzoek naar mensen is niet zo eenvoudig. De onderzoekers gaven hun proefdieren bijzonder weinig quercetine. Als de muizen mensen waren geweest, hadden ze wekelijks 1 milligram quercetine gekregen. Dat stelt niets voor, maar die kleine dosis zat weer wel in een gebufferde zoutoplossing met PEG400. Op die manier toegediend stijgt de biobeschikbaarheid van quercetine.

Met hoeveel? Dat weten we niet.

Bron:
Protein Cell. 2019 Oct;10(10):770-5.

Meer:
Levensverlenger in komkommer laat verouderde cellen uit het lichaam verdwijnen (7-10-2018)
Cyanidine, de levensverlenger in blauwe bessen (11-4-2018)
Flavonoïden in voeding verlengen je levensduur (27-5-2015)
Polyfenolen in voeding verlengen levensduur (20-1-2014)


Lion's Mane als levensverlenger Eet spinazie en quinoa en leef langer Dierstudie: glycine verlengt levensduur

Lion's Mane als levensverlenger
Supplementen met een extract van de paddenstoel Hericium erinaceus - beter bekend als Lion's Mane - verlengen misschien het leven. Dierstudie.

Eet spinazie en quinoa en leef langer
Het zou zomaar kunnen dat mensen die geregeld spinazie of quinoa consumeren, of op een andere manier frequent stoffen als ecdysteron binnenkrijgen, langer leven.

Dierstudie: glycine verlengt levensduur
Amerikaanse verouderingsonderzoekers gaven muizen hun hele leven lang een fikse dosis glycine, en ontdekten dat de dieren daardoor langer gingen leven.