Opgepoetst: 9-1-2022
Opgeladen: 27-5-2015
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl, Cacaco, Thee
Translation: Flavonoids in food extend your life expectancy (15-8-2015)

Flavonoïden in voeding verlengen je levensduur

Wil je langer leven? Gooi dan zoveel mogelijk voedingsmiddelen die alleen maar lege energie leveren uit je dieet, en vervang ze door flavonoidrijke voedingsmiddelen als groenten, fruit, cacao en thee. Onderzoekers van de University of Western Australia ontdekten in een kleine epidemiologische studie dat een dieet met veel flavonoïden de sterftekans dramatisch verlaagt.


Flavonoiden in voeding verlengen je levensduurStudie
De onderzoekers volgden 1063 vrouwen, die allemaal ouder dan 75 waren, gedurende 5 jaar. De vrouwen hadden aan de hand van vragenlijsten verteld wat ze aten, en de onderzoekers berekenden op basis daarvan hoeveel flavonoïden de vrouwen binnenkregen.

De onderzoekers verdeelden de vrouwen in 3 even grote groepen aan de hand van hun inname van flavonoïden.

De low-groep consumeerde dagelijks minder dan 547 milligram flavonoïden, de moderate-groep consumeerde dagelijks 547-813 milligram flavonoïden, en de vrouwen in de high-groep kregen dagelijks meer dan 813 mg flavonoïden binnen.


Isoflavone

Isoflavones zitten onder meer in peulvruchten, en dan vooral in soja. De structuurformule van isoflavon zie je hiernaast.

Anthocyanidine

Anthocyanidines zitten onder meer in bessen. Amerikaanse onderzoekers vonden vooral hoge concentraties in kruisbessen. [J Agric Food Chem. 2006 May 31;54(11):4069-75.] De structuurformule van anthocyanidine zie je hiernaast.

Flavanone

Flavanones zitten onder meer in citrusvruchten, zoals grapefruits, sinaasappels en limoenen. [Journal of Food Composition and Analysis 19 (2006) S74–S80.] De structuurformule van flavanon zie je hiernaast.

Flavone

Flavones zitten onder meer in appels, uien, sellerie en thee. [J Am Diet Assoc. 2002 Oct;102(10):1414-20.] De structuurformule van flavon zie je hiernaast.

Flavonol

Flavonol

Flavonoles zitten onder meer in appels, uien, sellerie en thee. [J Am Diet Assoc. 2002 Oct;102(10):1414-20.] De structuurformule van flavonol zie je hiernaast.

Flavanol & Proanthocyanidin

Flavanoles en proanthocyanidines zitten onder meer in cacao en bessen. [J Nutr. 2004 Mar;134(3):613-7.] Hiernaast zie je de structuurformules van flavanol (boven) en proanthocyanidine (onder).Resultaten

In de periode dat de onderzoekers de vrouwen volgden, overleden 17 vrouwen in de low-groep, 13 in de moderate-groep en 5 in de high-groep. Een hoge inname van flavonoïden beschermde tegen zowel dodelijke hart- en vaatziekten als tegen dodelijke vormen van kanker.


Flavonoiden in voeding verlengen je levensduur


Flavonoiden in voeding verlengen je levensduur


Flavonoiden in voeding verlengen je levensduurIn de 5 jaar dat de onderzoekers de vrouwen volgden, waren de overlevingskansen in de high-groep dan ook groter dan in de andere groepen.

Slot
Toen de onderzoekers hun gegevens uitsplitsten naar het type flavonoïden, zagen ze dat vooral flavanoles en flavonoles beschermden tegen sterfte.

Dat betekent nog niet dat de andere flavonoïden 'dus' geen effect hebben. Flavanoles en flavonoles zijn de meest voorkomende flavonoïden in onze voeding, en daarom krijgen we daarvan nu eenmaal de grootste hoeveelheden binnen.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2015 May;101(5):1012-20.

Meer:
Langer leven? Slik geen pillen, eet meer groenten... (3-4-2014)
Polyfenolen in voeding verlengen levensduur (20-1-2014)
Flavonoïden beschermen tegen diabetes type-2 (21-5-2013)


Langer-leef-tip uit China: eet een paar gepeperde maaltijden per week Langer leven door omega-3-vetzuren uit vis | Metastudie Maak je koolhydraten gezonder, en leef langer

Langer-leef-tip uit China: eet een paar gepeperde maaltijden per week
Als je jezelf een paar keer per week trakteert op een maaltijd met flink veel rode peper, dan is je kans om oud te worden groter dan als je minder vaak rode peper binnenkrijgt.

Langer leven door omega-3-vetzuren uit vis | Metastudie
De uitstekend geïnformeerde lezers van dit gratis webmagazijn weten uiteraard dat een voedingspatroon met relatief veel omega-3-vetzuren uit vis de levensduur kan verlengen.

Maak je koolhydraten gezonder, en leef langer
Enkele tientallen jaren geleden vertelden voedingswetenschappers nog dat alle vetten ongezond waren, maar nu houden ze het erop dat dit alleen geldt voor specifieke soorten vetten. Iets soortgelijks is aan de hand met de koolhydraten.