Opgeladen: 30-11-2020
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl, Koolhydraatarm dieet & langzame koolhydraten
Translation: Make your carbohydrates healthier and live longer (1-12-2020)

Maak je koolhydraten gezonder, en leef langer

Enkele tientallen jaren geleden vertelden voedingswetenschappers nog dat alle vetten ongezond waren, maar nu houden ze het erop dat dit alleen geldt voor specifieke soorten vetten. Iets soortgelijks is aan de hand met de koolhydraten. Ook wat koolhydraten betreft moeten we waarschijnlijk niet alleen kijken naar de totale inname, maar ook een onderscheid gaan maken tussen 'goede' en 'foute' koolhydraten. Dat blijkt uit een studie die Spaanse epidemiologen van de University of Navarra binnenkort publiceren in Clinical Nutrition.

Ongezonde koolhydraten
In vloeibare vorm zijn koolhydraten, bijvoorbeeld in de vorm van frisdrank, ongezonder dan in vaste vorm.

Koolhydraten zijn ook ongezonder als ze leiden tot een snelle toename van de glucosespiegel, en hun glycemische index dus hoger is.

Een ander criterium is de hoeveelheid vezels in de koolhydraatrijke levensmiddelen. Hoe minder voedingsvezels levensmiddelen bevatten, hoe ongezonder ze zijn.

En tenslotte is er dan nog de totale hoeveelheden koolhydraten die je binnenkrijgt. De Taliban onder de voedingswetenschappers willen er nog niet aan, maar er zijn sterke aanwijzingen dat een dieet met veel koolhydraten niet gezond is.

Studie
De Spanjaarden gebruikten de gegevens van een slordige negentienduizend deelnemers aan het Seguimiento Universidad de Navarra Project. Die volgden ze iets langer dan 12 jaar. In die periode overleden 440 studiedeelnemers.

De onderzoekers kenden het voedingspatroon van de studiedeelnemers, en dus ook de kwaliteit van koolhydraten die de participanten consumeerden. Aan de hand van de 4 factoren die we hierboven al noemden - de ratio vaste vorm: vloeibare vorm, de glycemische index, de hoeveelheid vezels en de totale hoeveelheid koolhydraten - gaven de onderzoekers de koolhydraten in het voedingspatroon een score. De onderzoekers noemden die carbohydrate quality index [CQI].

Vervolgens verdeelden de onderzoekers de studiedeelnemers op basis van hun koolhydraatscore in drie even grote groepen of tertielen.

Resultaten
Hoe hoger de carbohydrate quality index van de studiedeelnemers, hoe geringer hun sterftekans. De studiedeelnemers met de hoogste carbohydrate quality index hadden een dertig procent lagere sterftekans dan de studiedeelnemers met de laagste carbohydrate quality index.


Maak je koolhydraten gezonder, en leef langer


Maak je koolhydraten gezonder, en leef langer


De onderzoekers vonden alleen een significant verband voor de totale koolhydraatkwaliteit, niet voor de afzonderlijke componenten daarvan.

Conclusie
"These findings emphasize the need to shift the focus of nutritional epidemiology from carbohydrate quantity to carbohydrate quality", resumeren de onderzoekers.

"In addition, the carbohydrate quality index appears to capture the combined and potentially synergistic effects of quality dimensions in a comprehensive manner. A single dimension of carbohydrate quality may not be the most appropriate approach to assess the effects of overall carbohydrate quality."

Bron:
Clin Nutr. 2020 Oct 29;S0261-5614(20)30572-0.

Meer:
Slank zijn en toch pasta eten? (9-4-2018)
Afslanken? Gezonder worden? Kook je aardappelen en pasta een dag van tevoren (21-4-2017)
Afvallen met langzame koolhydraten spaart spiermassa (8-9-2011)


Met supplementen gaat afslanken met een laag-glycemisch dieet nog sneller

In combinatie met intervaltraining halveert dit laagglycemische dieet de symptomen van astma

Leef 12 procent langer met een laag-glycemisch dieet

Met supplementen gaat afslanken met een laag-glycemisch dieet nog sneller
Als je gezonder gaat eten en meer gaat bewegen, voegen supplementen dan nog iets toe?

In combinatie met intervaltraining halveert dit laagglycemische dieet de symptomen van astma
Deense studie.

Leef 12 procent langer met een laag-glycemisch dieet
In deze dierstudie vertraagt een laag-glycemisch dieet veroudering op moleculair niveau.