Opgeladen: 1-8-2019
Opgeborgen in: Paddenstoelen, Langer leven door supplementen
Translation: Lion's Mane as a life extender (2-8-2019)

Lion's Mane als levensverlenger

Lion's Mane als levensverlenger
Supplementen met een extract van de paddenstoel Hericium erinaceus - beter bekend als Lion's Mane - verlengen misschien het leven. Dat suggereren dierstudies die de onderzoeksafdeling van het Taiwanese concern Grape King Bio [grapeking.com.tw] publiceerden in PLos One.

Lion's Mane
De Nederlandse naam voor Lion's Mane is pruikzwam. Een treffende naam, zoals je hieronder ziet. Supplementen met extracten van Lion's Mane hebben in humaan onderzoek een noötrope werking en maken volgens dierstudies sporters fitter. Die interessante ergogene effecten zijn het werk van de erinacines in Lion's Mane.


Lion's Mane als levensverlenger


Lion's Mane als levensverlenger


Studie
De onderzoekers experimenteerden in eerste instantie met fruitvliegjes. Ze mengden een myceliumextract van het mycelium van Lion's Mane door de voedingsbodem van de vliegjes, en zagen dat die daardoor 32 procent langer leefden. [Figuur] [Tweede figuur]

In een tweede serie experimenten gaven de onderzoekers gedurende 13 weken Lion's Mane aan muizen. Aan SAMP8-muizen, om precies te zijn. Dat type labmuis veroudert sneller dan andere soorten labmuis.

Als de muizen in de experimentele groepen volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 750, 1500 of 3000 milligram Lion's Mane-extract gekregen.

Resultaten
De muizen die geen extracten kregen, leefden 13-14 maanden. De muizen die dagelijks een lage, gemiddelde of hoge dosis Lion's Mane-extract kregen werden gemiddeld respectievelijk 15, 16 of 16 maanden oud. Dan hebben we het dus over een toename van de gemiddelde levensduur tot 23 procent.


Lion's Mane als levensverlenger


Lion's Mane als levensverlenger


De onderzoekers maken niet veel woorden vuil aan het mogelijke werkingsmechanisme van Lion's Mane, behalve dan dat uit analyse van de lever van de muizen bleek dat het extract de concentratie TBARS [een merker voor de activiteit van vrije radicalen] verminderde, en tegelijkertijd de activiteit van endogene antioxidanten als catalase, SOD en GPx verhoogde.

Conclusion
"This study demonstrates that erinacine A-enriched Hericium erinaceus mycelia can be a candidate to prolong life expectancy by reducing oxidative stress and increasing antioxidant defenses", schrijven de Taiwanezen. "However, further biochemical investigations of the mycelia constituents may be needed to assess the efficacy and the underlying mechanism of its action for the elongation of lifespan."

Bron:
PLoS One. 2019 May 17;14(5):e0217226.

Meer:
Humane studie: Lion's Mane is een breinbooster (28-2-2018)
Lion's Mane, de paddenstoel die het geheugen verbetert, maakt ook sporters fitter (22-10-2015)


Fisetin laat verouderde cellen uit het lichaam verdwijnen Dierstudie: glycine verlengt levensduur Oud worden & gezond blijven dankzij n-3-vetzuren

Fisetin laat verouderde cellen uit het lichaam verdwijnen
In alledaagse voedingsmiddelen als thee, uien, appels en komkommers zit fisetin, een flavonoid dat sprekend lijkt op quercetin.

Glycine verlengt levensduur, zegt dierstudie
In reageerbuizen verjongt glycine oude cellen, schreven we vier jaar geleden. Die studie is echter niet de enige aanwijzing dat glycine misschien een interessant longevity-supplement is.

Oud worden & gezond blijven dankzij n-3-vetzuren
Als je ervoor zorgt dat je voldoende n-3-vetzuren binnenkrijgt, dan vergroot je de kans dat je stokoud wordt en gevrijwaard blijft van kanker en hart- en vaatziekten.