Opgeladen: 28-2-2018
Opgeborgen in: Cerebrogenics, Paddenstoelen, Plantaardige extracten
Translation: Human study: Yambushitake is a brain booster (1-3-2018)

Humane studie: Yambushitake is een breinbooster

Humane studie: Yambushitake is een breinbooster
Op fora voor anti-agers en liefhebbers van nootropics vliegen de positieve berichten en praktijkervaringen met Hericium erinaceus - ook wel Lion's Mane of Yambushitake - je om de oren. In de webwinkels verschijnt het ene na het andere supplement met extracten van die paddenstoel in de schappen. Van zo'n product zou je toch een humane studie moeten kunnen vinden, die alle hallelujaverhalen bevestigt, zo dachten we.
En verhip.

Yambushitake
De Yambushitake is een eetbare paddenstoel, die in een land als Japan op grote schaal gekweekt en gegeten wordt. Stoffen in de Yambushitake, zoals hericenone en erinacine, imiteren en versterken de werking van groeifactoren als Nerve Growth Factor [NGF] en Brain-Derived Nerve Factor [BDNF] [Cytotechnology. 2002 Sep;39(3):155-62.] en laten hersencellen daardoor meer connecties met elkaar maken. [Int J Med Mushrooms. 2013;15(6):539-54.] Daarnaast stimuleren deze verbindingen bij proefdieren het herstel van beschadigde zenuwbanen. [Chin J Integr Med. 2016 Oct;22(10):759-67.]


Humane studie: Yambushitake maakt afgetakelde hersenen weer beter


Gebruikers van supplementen met Yambushitake rapporteren dat hun hersenen beter functioneren. Ze denken sneller, schakelen makkelijker mentaal om, reageren sneller en nemen meer informatie op. Het is niet raar dat sommige bedrijven Yambushitake in producten voor gamers stoppen.

Studie
In 2009 publiceerden Japanse onderzoekers, verbonden aan de paddenstoelenproducent Hokuto, [hokto-kinoko.co.jp] een kleine humane studie waarin 15 proefpersonen van 50-80 jaar gedurende 16 weken elke dag 3 gram gedroogd Yambushitakepoeder slikten. Dat poeder was verwerkt in tabletten.

Nog eens 15 andere proefpersonen slikten een placebo.

Voor, tijdens en na de suppletie bestudeerden de onderzoekers de proefpersonen met een vragenlijst waarmee psychiaters en gerontologen kunnen meten of iemand dement is. Op die vragenlijst, de Revised Hasegawa Dementia Scale, kun je op z'n best 30 scoren. De proefpersonen waarmee de onderzoekers experimenteerden waren nog lang niet dement, maar soms wel een beetje vergeetachtig en verstrooid. De gevolgen van mentale veroudering, aldus de onderzoekers.

Resultaten
Het duurde 8 weken totdat de effecten zichtbaar werden, maar suppletie met Yambushitake verhoogde de scores. Toen de proefpersonen stopten met gebruiken, zakten de scores weer terug.


Humane studie: Yambushitake maakt afgetakelde hersenen weer beter

Humane studie: Yambushitake maakt afgetakelde hersenen weer beter


Conclusie
"The results obtained in this study suggest that Yamabushitake is effective in improving mild cognitive impairment", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Phytother Res. 2009 Mar;23(3):367-72.

Meer:
Hericium erinaceus: de paddenstoel die het geheugen verbetert, maakt ook sporters fitter (22-10-2015)


Combinatie van lichaamsbeweging en visolie maakt je slimmer

Je maakt minder rekenfouten na een flesje beetroot

Resveratrol maakt 45-plussers slimmer

Combinatie van lichaamsbeweging en visolie maakt je slimmer
Je hersenen nemen beter nieuwe informatie op als je een paar keer per week vette vis als zalm of makreel eet, of visoliecapsules slikt. Dat vermogen neemt nog verder toe als je ook nog dagelijks beweegt. Dierstudie.

Je maakt minder rekenfouten na een flesje beetroot
Suppletie met bietensap - en waarschijnlijk ook andere bronnen van nitraat en nitriet - maakt je een beetje slimmer.

Resveratrol maakt 45-plussers slimmer
45-Plussers die elke dag 2 capsules met elk 75 milligram resveratrol slikken, worden daardoor een beetje slimmer, en zitten tegelijkertijd beter in hun vel.


Supplementengebruikers worden alsmaar slimmer

Krillolie maakt slimmer en voorkomt depressie

Creatine maakt je intelligenter

Supplementengebruikers worden alsmaar slimmer
Ouderen die hun hele leven multivitamines of visoliecapsules hebben gebruikt zijn intelligenter en scoren en beetje hoger op tests die hun mentale vermogens meten dan ouderen die dat niet doen.

Krillolie maakt slimmer en voorkomt depressie
In deze dierstudie verbetert krillolie leerprocessen, en heeft daar bovenop nog een antidepressieve werking.

Creatine maakt je intelligenter
Volgens Australische onderzoekers verhoogt een dagelijkse dosis van 5 gram creatine het IQ. Creatine verbetert tegelijkertijd het geheugen.