Opgeladen: 11-4-2018
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Kanker, Darmkanker, Levensverlenging
Translation: Cyanidin, the life-extender in blueberries (12-4-2018)

Cyanidine, de levensverlenger in blauwe bessen

Cyanidine, de levensverlenger in blauwe bessen
Blauwe bessen zijn niet goedkoop, maar misschien loont het de moeite om ze op te nemen in je dieet. Als je tenminste een gezondheidsfanaat bent van het type dat a. graag ouder dan een eeuw wil worden, en b. op zijn honderdste verjaardag nog een marathon wil lopen. Volgens een in vitro-studie die is verschenen in Scientific Report zitten in blauwe bessen fenolen die het longevity-enzym SIRT6 activeren.

Wat is SIRT6?
SIRT6 is 1 van de 7 sirtuines, een groep enzymen die onder meer zijn betrokken bij reparatieprocessen in cellen. SIRT6 zorgt voor de reparatie van kapot DNA, remt ontstekingen, helpt de telomeren op lengte te houden en zorgt dat de cellen glucose kunnen verbranden.

Genetisch versleutelde muizen die extra veel SIRT6 aanmaken leven bijna 20 procent langer dan normaal, en blijven tot op hoge leeftijd opmerkelijk gezond.

Studie
De onderzoekers stelden menselijke Caco2-darmkankercellen bloot aan enkele tientallen flavonoïden die in ons dieet zitten en waarvan onderzoekers vermoeden dat ze positieve gezondheidseffecten hebben. Ze keken of die flavonoïden SIRT6 activeerden.


Cyanidine, de levensverlenger in blauwe bessen


Cyanidine, de levensverlenger in blauwe bessen


Resultaten
Flavonoid nummer 17 was het meest actief, ontdekten de onderzoekers. Dat was cyanidine, een flavonoid dat vooral in bessen zit. De stof was in staat om de activiteit van SIRT6 met maar liefst een factor 55 te doen toenemen. Ook quercetine en myricetine konden de activiteit van SIRT6 verhogen, maar niet in dezelfde mate als cyanidine.


Cyanidine, de levensverlenger in blauwe bessen


In de kankercellen activeerde cyanidine het signaalmolecuul FOXO3. FOXO3 speelt een rol bij de groei van spierweefsel door recrutering van stamcellen.


Cyanidine, de levensverlenger in blauwe bessen


Tegelijkertijd remde cyanidine in de kankercellen GLUT1 en Twist1. Beide genen zijn in veel kankercellen in verhoogde mate actief. GLUT1 zorgt voor de aanmaak van de GLUT1-glucose transporter, een eiwit waarmee cellen glucose opnemen, Twist-1 speelt een rol bij de metastasering van kankercellen.

Conclusie
"Among sirtuins, SIRT6, has been implicated in aging and age-related diseases, but its physiological role is not completely understood", schrijven de onderzoekers.

"The extent to which increased SIRT6 activation affects these disease conditions is still unclear; it might offer a protective mechanism or, alternatively, represent part of the disorder process."

"Although there is considerable evidence that SIRT6 is a tumor suppressor, the effect is double-edged since it can also inactivate tumor suppressor proteins FoxO3a and p53. To further examine these opposite roles of SIRT6, there is a definite need for novel potent SIRT6 modulators, for both inhibitors and activators. These modulators make it possible to study the physiological role and therapeutic potential of SIRT6."

"Interestingly, the most prominent activators for SIRT6 among the flavonoids were the anthocyanidins, the universal plant pigment, responsible for the red, purple, and blue color in many fruits, vegetables and flowers."

"The most potent compound in the class of anthocyanidins, cyanidin, significantly increased the deacetylation activity of SIRT6. It is most abundant in red berries including bilberry, raspberry and cranberry. Studies have suggested that anthocyanidins, including cyanidin, may play important roles in helping to reduce the risk of many age-related diseases."

Bron:
Sci Rep. 2018 Mar 7;8(1):4163.

Meer:
Flavonoïden in voeding verlengen je levensduur (27-5-2015)
Polyfenolen in voeding verlengen levensduur (20-1-2014)
Je leeft langer met Horny Goat Weed (30-9-2012)


Appelpolyfenolen verlengen levensduur, mechanisme onbekend

Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken

Je leeft misschien langer door kamillethee

Appelpolyfenolen verlengen levensduur, mechanisme onbekend
De polyfenolen in appels verlengen de levensduur van het wormpje Caenorhabditis elegans met 12 procent.

Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken
En dat komt onder meer door de secoiridoid polyphenols in virgine olijfolie.

Je leeft misschien langer door kamillethee
Als je 's avonds vaak een kopje kamillethee drinkt voordat je gaat slapen leef je misschien langer. Epidemiologie.