Opgeladen: 3-8-2021
Opgeborgen in: Quercetine
Translation: Bioavailability of quercetin phytosome is 20 times greater than that of regular quercetin (4-8-2021)

Quercetine, maar dan 20 keer beter opneembaar

Virologen vrezen dat het coronavirus dit najaar een comeback zal maken, en dus groeit de belangstelling voor supplementen die mogelijk beschermen tegen het kreng. Quercetine is zo'n supplement, zeker in combinatie met zink. De biobeschikbaarheid van quercetine is jammer genoeg niet groot. In webshops liggen supplementen waarbij dat probleem is opgelost.


Quercetine, maar dan 20 keer beter opneembaar


Phytosoom
De supplementen waarop we doelen bevatten een vorm van quercetine die is ontwikkeld door het Italiaanse Indena. Indena verpakt bioactieve stoffen in phytosomen: structuren van bolletjes die bestaan uit lecithine. In elk bolletje zit quercetine.

Vergelijkbare structuren ontstaan ook in de spijsverteringsorganen, zeker als er ook vetten aanwezig zijn. Ze zijn cruciaal voor de opname van een breed spectrum aan actieve stoffen.

Door quercetine op deze manier voor te verpakken, hoopt Indena de opname van natuurlijke actieve stoffen te vergroten.

Indena heeft dezelfde technologie toegepast op curcumine en groene thee-extract.

Studie
In 2019 publiceerde Indena een door het bedrijf zelf uitgevoerd en bekostigd onderzoek waarin 12 proefpersonen bij drie verschillende gelegenheden een supplement met quercetine slikten.

De ene keer was dat een capsule met 500 milligram reguliere quercetine, een andere keer een capsule met 250 milligram quercetine-phytosoom en weer een andere keer een capsule met 500 milligram quercetine-phytosoom.

Resultaten
De figuur hieronder spreekt voor zichzelf. De verbeterde biobeschikbaarheid van quercetine in een phytosoomcomplex is onmiskenbaar.


Quercetine, maar dan 20 keer beter opneembaar


Een goede manier om de biobeschikbaarheid te bepalen is de area under the curve [AUC]. Je kunt uit de tabel hieronder afleiden dat de biobeschikbaarheid van quercetine-phytosoom een factor 20 groter is dan die van reguliere quercetine.

De tabel is vereenvoudig. Klik erop voor een volledige versie.


Quercetine, maar dan 20 keer beter opneembaar


Bron:
Eur J Drug Metab Pharmacokinet. 2019 Apr;44(2):169-77.

Meer:
Vetten vergroten opname quercetine (29-7-2021)
Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona (25-7-2021)
Zo haal je meer quercetine uit de ui (10-5-2021)


Hoe quercetine griepvirussen verziekt Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12 Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep

Hoe quercetine griepvirussen verziekt
In reageerbuizen maakt quercetine, een flavonoid in legio plantaardige voedingsmiddelen, het influenza-A-virussen moeilijk om cellen te infecteren.

Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12
Supplement bevat vitamine C en quercetine.

Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep
Dat blijkt uit een studie die David Nieman in 2007 publiceerde in Medicine and Science in Sports and Exercise.