Opgeladen: 6-4-2021
Opgeborgen in: Omega-3-vetzuren, visolie & linoleenzuur, Immuunsysteem
Translation: Do omega-3 fatty acids keep the coronavirus out? (7-4-2021)

Houden omega-3-vetzuren het coronavirus buiten de deur?

Een voedingspatroon met veel omega-3-vetzuren kan misschien de kans op besmetting met het coronavirus verminderen. De meervoudig-onverzadigde vetzuren in vette vis en lijnzaad kunnen in vitro het virus belemmeren om cellen binnen te raken.

Rath
We vertellen je maar meteen dat de virusremmende werking van omega-3-vetzuren is ontdekt door de bad boy van de supplementenindustrie himself.

De onderzoekers zijn verbonden aan het in de VS gevestigde Dr. Rath Research Institute. Matthias Rath werkte bovendien persoonlijk aan het onderzoek mee.

Over Rath heeft iedereen wel een mening, en dus voegt het weinig toe als we die van ons ook nog gaan geven. We houden ons dus maar aan de feiten. Rath publiceert wel vaker onderzoek. De studie waarop we ons in dit bericht baseren, verscheen in het ondertussen best wel sjieke Scientific Reports.

Spike protein
De onderzoekers brachten enkele tientallen vetzuren in contact met de eiwitstekels aan de buitenkant van het coronavirus. Dat zijn de spike proteins waarmee het virus cellen probeert binnen te komen.

De onderzoekers ontdekten dat meervoudig-onverzadigde vetzuren EPA, DHA, linoleenzuur en linolzuur zich prima aan dat eiwit [RBD] konden vastmaken. Deze vetzuren plakten zo goed aan de spike proteins dat ze die 100 procent onklaar maakten.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Houden omega-3-vetzuren het coronavirus buiten de deur?

Houden omega-3-vetzuren het coronavirus buiten de deur?


Infectie voorkomen?
Dat zou kunnen betekenen dat deze vetzuren het coronavirus kunnen bemoeilijken om cellen binnen te geraken te infecteren. Om de waarschijnlijkheid van die theorie te testen, deden de onderzoekers een proef met versleutelde A549-cellen. Dat zijn cellen uit de luchtwegen.

De onderzoekers hadden de cellen voorzien van een extra stukje erfelijk materiaal, waardoor ze licht gingen geven als er via de ACE2-receptor een virus naar binnenglipte. Het coronavirus komt via de ACE2-receptor cellen binnen.

De onderzoekers stelden de cellen enkele uren bloot aan EPA en ALA, de meest belovende vetzuren. Daarna lieten ze een in elkaar geknutseld virus, met hetzelfde spike protein als het coronavirus, los op de cellen.

Hoe hoger de concentratie EPA en ALA, hoe minder licht gaven de cellen.


Houden omega-3-vetzuren het coronavirus buiten de deur?

Houden omega-3-vetzuren het coronavirus buiten de deur?


Meer onderzoek
Deze in vitro-studie toont natuurlijk nog niet aan dat supplementen of voedingsmiddelen met veel EPA of ALA ook echt beschermen tegen het coronavirus. Daarvoor zijn in vivo-studies nodig.

Bron:
Sci Rep. 2021 Mar 4;11(1):5207.

Meer:
Besmetting met covid-19 zonder een centje pijn - dankzij de zonnebank? (16-3-2021)
Antivirale werking van Nigella sativa beschermt covidpatiënten (18-1-2021)
Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12 (10-12-2020)


Remmen NO-boosters het coronavirus? Studie: Echinacea helpt tegen verkoudheid Een hoge vitamine D spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor...

Remmen NO-boosters het coronavirus?
De NO-boosters die fitnessfanaten en bodybuilders gebruiken, beschermen misschien tegen het gevreesde coronavirus. In vitro-studie.

Vitamine D is een medicijn tegen covid-19, suggereert studie
Medische epidemiologie.

Een hoge vitamine D spiegel en ziek door het coronavirus? Dat komt niet vaak voor...
Vitamine D beschermt tegen verkoudheid en griep, dus waarom niet tegen covid-19?