Opgeladen: 9-7-2021
Opgeborgen in: Selenium, Immuunsysteem
Translation: Selenium increases chance of survival after infection with coronavirus (10-7-2021)

Selenium vergroot kans op overleving bij besmetting met coronavirus

Een voedingspatroon met relatief veel vis uit zee, paranoten en andere bronnen van selenium beschermt misschien tegen de schadelijke gevolgen van besmetting met het coronavirus. Dat suggereert een verkennende Chinese epidemiologische studie, die in het voorjaar van 2020 verscheen in de American Journal of Clinical Nutrition.


Selenium vergroot kans op overleving bij besmetting met coronavirus


Studie
In februari 2020 inventariseerden onderzoekers van Anhui Agricultural University in 17 steden en gemeenten in de omgeving van Hubei - de regio waarvan Wuhan de hoofdstad is - hoe de kansen op herstel waren van mensen die met een ernstige covid-infectie waren opgenomen in een ziekenhuis.

In eerdere studies hadden onderzoekers in die steden bepaald hoeveel selenium er in het hoofdhaar van de bewoners aanwezig was. Die concentratie geeft een indicatie van de inname van selenium via de voeding.

Resultaten
Hoe meer selenium er in een stad doorgaans in de haren van de bewoners daarvan aanwezig was, hoe groter was de kans dat covid-patiënten in die stad herstelden van hun ziekte.


Selenium vergroot kans op overleving bij besmetting met coronavirus


Mechanisme
"Our results show an association between the reported cure rates for covid-19 and selenium status", schrijven de onderzoekers. "These data are consistent with the evidence of the antiviral effects of selenium from previous studies."

"Indeed, multiple cellular and viral mechanisms involving selenium and selenoproteins could influence viral pathogenicity, including virally encoded selenium-dependent glutathione peroxidases."

"Such viral mechanisms could contribute to the well-documented oxidative stress associated with many RNA virus infections; increased viral replication (hence increased mutation rate); and observed higher pathogenicity or mortality under selenium deficiency, as reported here for SARS-CoV-2."

Bron:
Am J Clin Nutr. 2020 Jun 1;111(6):1297-9.

Meer:
Multivitamine (met selenium) beschermt tegen virussen (10-11-2020)


Lichaamsbeweging maakt het coronavirus minder dodelijk Covid-19 | Vitamine K vergroot overlevingskansen Vitamine D en corona | Minder kans op infectie, ziekte en overlijden

Lichaamsbeweging maakt het coronavirus minder dodelijk
Lichaamsbeweging beschermt tegen corona, en niet zo zuinig ook.

Covid-19 | Vitamine K vergroot overlevingskansen
Volgens een Deens onderzoek vermindert een goede vitamine K-status de kans dat covid-patiënten overlijden.

Vitamine D en corona | Minder kans op infectie, ziekte en overlijden
En alweer verschijnt er een metastudie die vertelt dat een adequate vitamine D-spiegel beschermt tegen het coronavirus.