Opgeladen: 8-3-2019
Opgeborgen in: Bèta-2-agonisten, In de pijplijn
Translation: Will 5-hydroxybenzothiazolone replace clenbuterol? (9-3-2019)

Gaat 5-hydroxy-benzothiazolone clenbuterol vervangen?

Gaat 5-hydroxybenzothiazolone clenbuterol vervangen?
Onderzoekers van Novartis hebben misschien een vervanger voor de aloude bèta-2-adrenoreceptor-agonist clenbuterol gevonden. Dat schrijven ze binnenkort in de Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. Uit de eerste dierstudies met 5-hydroxybenzothiazolone [5-HOB] blijkt dat het middel zo zoveel anabole werking effect heeft als formoterol, maar dan met minder cardiovasculaire bijwerkingen.

Bèta-2-adrenoreceptor-agonisten
De bèta-2-adrenoreceptor is bestemd voor natuurlijke pephormonen als adrenaline. Als deze receptoren in spiercellen worden geprikkeld, gaan allerlei processen een tandje hoger. De cellen gaan meer energie verbruiken en meer eiwitten opbouwen.

Daarom zijn farmacologische middelen die de bèta-2-adrenoreceptor stimuleren populair in sporten als fitness en bodybuilding. Het zijn body-recompositioning drugs: ze verminderen de vetmassa maar beschermen de vetvrije massa.

Bekende bèta-2-adrenoreceptor-agonisten zijn clenbuterol en formoterol.


Gaat 5-hydroxybenzothiazolone clenbuterol vervangen?


Problematisch met bèta-2-adrenoreceptor-agonisten zijn hun cardiovasculaire bijwerkingen. Deze middelen kunnen op de korte termijn de hartslag versnellen en de bloeddruk verhogen, en op de langere termijn de hartspier laten vergroeien en minder efficiënt maken. Dat kan uiteindelijk leiden tot hartfalen.

De onderzoekers zijn op zoek naar een bèta-2-adrenoreceptor-agonist die wel het gewenste anabole effect heeft, maar niet de ongewenste cardiovasculaire bijwerkingen.

Resultaten
In proeven met ratten vergrootte 5-hydroxybenzothiazolone de spiermassa. De dosis die daarvoor nodig was, was wel hoger dan de dosis die de bèta-2-adrenoreceptor-agonist formoterol nodig had om spiergroei te bewerkstelligen. Maar bij die effectieve dosering vergrootte 5-hydroxybenzothiazolone de hartspier maar een beetje, terwijl formoterol voor een fikse toename van de hartspier zorgde.


Gaat 5-hydroxybenzothiazolone clenbuterol vervangen?


Als anabole middelen zoals anabole steroïden, groeihormoon of clenbuterol de hartspier vergroten, dan is dat meestal negatief. Ze zorgen voor een vergroeiing van de hartspier, waardoor die het bloed minder goed door het lichaam kan pompen. De ejection fraction van het hart vermindert.

En dat gebeurde dus ook bij ratten die formoterol kregen, ontdekten de onderzoekers [rechtsonder]. Bij ratten die 5-hydroxybenzothiazolone kregen, bleef dat effect echter achterwege.


Gaat 5-hydroxybenzothiazolone clenbuterol vervangen?


Een andere cardiovasculaire bijwerking van bèta-2-adrenoreceptor-agonisten is dat ze de hartslag versnellen. Dat gebeurde bij 5-hydroxybenzothiazolone in mindere mate dan bij formoterol [linksboven].

Conclusie
"The preclinical data reported in this study show that 5-hydroxybenzothiazolone is a potent, selective beta-2-adrenoreceptor-agonist that is effective in promoting skeletal muscle growth", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen.

"Furthermore, 5-hydroxybenzothiazolone displays tissue selectivity and reduced cardiovascular effects, when compared to the well-described representative beta-2-adrenoreceptor-agonist formoterol in preclinical studies."

"Hence, these data suggest that 5-hydroxybenzothiazolone may provide a new valuable treatment option for muscle atrophy conditions. Clinical studies will determine whether 5-hydroxybenzothiazolone has the potential for reduced cardiac side effects at therapeutic doses in humans compared with other conventional beta-2-adrenoreceptor-agonists, such as formoterol."

Bron:
J Pharmacol Exp Ther. 2019 Feb 28. pii: jpet.118.255307. doi: 10.1124/jpet.118.255307. [Epub ahead of print].

Meer:
Twee kilo meer spieren en een kilo minder vet door tabletjes met terbutaline (8-6-2018)
Neem elke dag acht pufjes terbutaline, en een maand later heb je er een kilo spiermassa bij (6-6-2018)
De anabole werking van de combinatie salbutamol en L-dopa (1-10-2013)


Nieuwe analoog van follistatine maakt spieren 19 procent groter in een week S42, de Japanse afslank-SARM Z-505 verhoogt groeihormoonspiegel in 10 minuten met factor 9

Nieuwe analoog van follistatine maakt spieren 19 procent groter in een week
Deense onderzoekers hebben een medicijn ontdekt dat het spierafbrekende eiwit myostatine uitschakelt, maar niet de bijwerking heeft die als een donkere schaduw boven het myostatine-onderzoek hangt.

S42, de Japanse afslank-SARM
In Japan experimenteren onderzoekers met een hele rare SARM. S42 heet hij.

Z-505 verhoogt groeihormoonspiegel in 10 minuten met factor 9
Het Japanse Zeria Pharmaceutical experimenteert met een verbinding die zorgt voor een dramatische verhoging van de aanmaak van groeihormoon, en die misschien ook nog eens geschikt is voor oraal gebruik.