|
Nieuwe analoog van follistatine maakt spieren 19 procent groter in een week
Follistatine
Studie
De Denen modificeerden het follistatinemolecuul. Ze gingen niet uit van regulier follistatine, maar van de afwijkende vorm FST-dHBS. [J Pharmacol Exp Ther. 2018 Aug;366(2):291-302.] En aan die afwijkende vorm plakten ze weer een stukje eiwit vast: het Fc-gebied van het IgG-molecuul.
Resultaten
Follistatine toedienen is niet efficiënt, want de stof [FST315] verdwijnt razendsnel uit de bloedbaan. Na injecties met het gemodificeerde follistatinemolecuul [FST-dHBS-hFc] bereikte de spiegel van de stof echter een respectabel niveau bij muizen. Bovendien bleef een fikse dosis van het gemodicifeerde molecuul [FST-dHBS-mFc] ongeveer een week na injectie aantoonbaar in het bloed.
Toen de onderzoekers muizen gedurende een week behandelden met het gemodificeerde follistatinemolecuul, nam hun lichaamsgewicht toe met 11 procent. Hun gastrocnemius nam toe met 19 procent. Het nieuwe molecuul had een grotere anabole werking dan ActRIIA-mFC. [ActRIIA = activin type IIA receptor]
In die week injecteerden de Denen de muizen 3 keer met het gemodificeerde follistatinemolecuul in hun dunne darm. Dat suggereert dat dit molecuul misschien zelfs oraal actief is. De dosis was 10 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Hoe je het humane equivalent van die dosis kunt berekenen, lees je hier.
Het mooiste van alles was dat de nieuwe follistatine-analoog geen effect had op de rode bloedcellen en de stroperigheid van het bloed. ActRIIA-mFC had dat dus wel.
Conclusie
"This opens up the possibility of activin receptor signaling pathway therapy in patients with normal or high hematocrit, and it places FST-DHBS-mFc in a unique position among other candidate drugs that interfere with the pathways of the 3 pivotal ligands: activin A, myostatin, and GDF11."
Bron: Meer:
|
|