Opgeladen: 10-11-2018
Opgeborgen in: In de pijplijn, Ongewone anabole middelen & methoden
Translation: Insulin-like peptide-3, an unknown testicular anabolic hormone (11-11-2018)

Insulin-like peptide-3, een onbekend testiculair anabool hormoon

Insulin-like peptide-3, een onbekend testiculair anabool hormoon
Je weet het nooit met dit soort studies. Zullen we er over twintig jaar over zeggen dat het aan de vooravond stond van een revolutie in dopingland? Of horen we er straks nooit meer over? Wij weten het niet, maar schrijven er op deze grijze zaterdag toch maar een berichtje over. Want fascinerend is dit onderzoek natuurlijk wel.

Insulin-like peptide-3
De publicatie waarmee we je lastigvallen is geschreven door Italiaanse endocrinologen, en is een paar maanden geleden verschenen in Frontiers in Endocrinology. Hij gaat over een obscuur hormoon, insulin-like peptide-3 [vaak afgekort tot INSL3], dat wordt aangemaakt door de cellen van Leydig.

Bij gezonde mannen zijn concentraties van 600 picogram insulin-like peptide-3 per milliliter normaal, bij vrouwen vind je insulin-like peptide-3 in concentraties van een factor 6 lager. Insulin-like peptide-3 interacteert met de receptor RXFP2.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Insulin-like peptide-3, een onbekend testiculair anabool hormoon


Anabole werking
Via RXFP2 speelt insulin-like peptide-3 een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de testes, weten endocrinologen sinds de vorige eeuw. Recenter is de ontdekking dat via dezelfde receptor insulin-like peptide-3 botten sterker kan maken. Op dit moment zoeken farmacologen naar stoffen die via RXFP2 een anabole werking hebben op botweefsel. [grantome.com]

Zouden dit soort middelen - inclusief insulin-like peptide-3 zelf - ook een anabole werking kunnen hebben op spiermassa? Die vraag wilden de Italianen met hun reageerbuis- en proefdierstudies beantwoorden.

Resultaten
In een concentratie van 10 nanomol activeerde insulin-like peptide-3 de belangrijkste anaboolsignaalmoleculen in spiercellen, ontdekten de Italianen [INSL3]. Die effecten bleven achterwege als de onderzoekers ook een molecuul toedienden dat de RXFP2-receptor blokkeert [INSL3-beta-chain].


Insulin-like peptide-3, een onbekend testiculair anabool hormoon


Insulin-like peptide-3, een onbekend testiculair anabool hormoon


De figuur hierboven vergelijkt het effect van insulin-like peptide-3 op de aanmaak van samentrekkend spiereiwit in spiercellen met dat van de androgene testosteronmetaboliet DHT. De anabole werking van beide stoffen ontloopt elkaar niet.

De Italianen keken vervolgens naar het effect van het met gentechnologie uitschakelen [KO] van insulin-like peptide-3 op functionerende spieren [control limbs] en niet-werkende spieren [denervated limbs][denervation = het uitschakelen van een spier door het doorsnijden van zenuwbanen]. Je ziet hieronder dat het uitschakelen van insulin-like peptide-3 bij de niet-functionele spieren de anabole processen versneld liet terugzakken.


Insulin-like peptide-3, een onbekend testiculair anabool hormoon


Conclusie
"Here we provide evidence for the first time that the ablation of INSL3/RXFP2-signaling has detrimental effect on skeletal muscle, showing that Rxfp2-/- mice display worsened muscle loss and contractile force reduction after denervation compared to wild type controls, particularly in muscles with a highly beta-oxidative metabolism", schrijven de onderzoekers.

"Mechanistically, a major involvement of the alteration of the ubiquitin-proteasome system is suggested. This pattern is expected to be strengthened in humans, according to both the peculiar metabolic characteristics of muscle fibers and the endocrine dynamic of INSL3. Further investigations are warranted to address these insights."

Bron:
Front Endocrinol (Lausanne). 2018 Sep 28;9:562.

Meer:
Anabole werking van GSK20881078: humaan onderzoek (30-10-2018)
Z-505 verhoogt groeihormoonspiegel in 10 minuten met factor 9 (5-12-2017)
Humane trial myostatinremmer domagrozumab gestart (27-11-2017)


Straks op de markt: langwerkend groeihormoon LB03002

YK11 is een SARM en myostatineremmer in 1

Anderhalve kilo vetvrije massa erbij na drie weken kuren met LGD-4033

Straks op de markt: langwerkend groeihormoon LB03002
Al sinds 2007 produceert het Koreaanse farmabedrijf LG Life Sciences het groeihormoonpreparaat Declage. Als Declage straks ook buiten Korea verkrijgbaar is, hebben duizenden farmacologisch ondersteunde sporters er een interessant preparaat bij.

YK11 is een SARM en myostatineremmer in één
YK11 hecht zich aan de androgeenreceptor, bewerkstelligt weinig androgene effecten en remt, op een manier die de onderzoekers niet doorgronden, de werking van myostatine.

Anderhalve kilo vetvrije massa erbij na drie weken kuren met LGD-4033
Volgens onderzoekers onder leiding van Shalender Bhasin kunnen gezonde mannen in 3 luttele weken anderhalve kilo spiermassa met het middel opbouwen. Zonder dat ze trainen met gewichten.