Opgeladen: 6-6-2018
Opgeborgen in: Clenbuterol, salbutamol & andere bèta-2-agonisten
Translation: Taking eight puffs of terbutaline every day results in a kilo of extra muscle mass 4 weeks later (7-6-2018)

Neem elke dag acht pufjes terbutaline, en een maand later heb je er een kilo spiermassa bij

Neem elke dag acht pufjes terbutaline, en een maand later heb je er een kilo spiermassa bij
Als je iets meer van het astma-medicijn terbutaline gebruikt dan patiënten meestal nodig hebben, bouw je in een maand iets meer dan een kilo spiermassa op. Dat gebeurt als je met gewichten traint, maar ook als je gewoon een leefstijl met voldoende lichaamsbeweging hebt. Tot die conclusie komen sportwetenschappers van de universiteit van Kopenhagen in een humane studie, die binnenkort verschijnt in de Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Terbutaline
Terbutaline is, net als clenbuterol en salbutamol, een bèta-2-agonist. Bèta-2-agonisten maken zich, zoals de naam al zegt, vast aan de adrenerge bèta-2-receptor. Daardoor ontspannen gladde spieren, en verwijden de luchtwegen.


Neem elke dag acht pufjes terbutaline, en een maand later heb je er een kilo spiermassa bij


Veel bèta-2-agonisten hebben daarnaast ook een antikatabole werking, waardoor gebruikers extra spiermassa kunnen opbouwen. Farmacologische sporters gebruiken bèta-2-agonisten vaak om een afslankdieet effectiever te maken.

Als sporters astma hebben, mogen ze terbutaline gebruiken. Voor zover bekend hebben medische doseringen terbutaline geen effect op de spiermassa. Maar, zo vroegen de Denen zich af, wat gebeurt er als sporters meer terbutaline gebruiken dan meestal nodig is om astma te verzachten?

Studie

De onderzoekers, die tussen twee haakjes werden betaald door de Deense overheid en de WADA, experimenteerden met 66 gezonde en sportieve mannen van 18-36 jaar. De mannen bewogen 2 tot 5 uur per week. Ze voetbalden, liepen hard of fietsten dagelijks op en neer naar hun werk. De onderzoekers verdeelden de mannen in 3 groepen.

De eerste groep veranderde zijn bewegingspatroon niet [Habitual].

De tweede groep ging gedurende 4 weken duurtrainen [Endurance training]. Drie keer per week werkten de mannen een intervaltraining af, die bestond uit 3 sessies van 10 minuten fietsen met een intensiteit van 85 procent van de maximale zuurstofopname. Elke sessie werd afgesloten met een eindsprint van 30 seconden, waarin de mannen zich maximaal inspanden. Na de training dronken de mannen een shake met 30 gram whey.

De derde groep ging 3 keer per week krachttrainen [Resistance training]. Elk training bestond uit een full body workout, waarin de mannen hun belangrijkste spiergroepen trainden met basale oefeningen als de leg-press, bench-press, extensions, military -press, lunges, lat-pulldowns, leg-curl en de low-row. De mannen maakten sets van 12 reps, en rustten 2 minuten tussen de sets. Na de training dronken ze een shake met 30 gram whey.

In alle groepen gebruikte de helft van alle mannen terbutaline. Die zat in een inhaler - in de Bricanyl Turbohaler van AstraZeneca, als je het precies wilt weten. Dagelijks namen de mannen 8 pufjes van elk 0.5 milligram terbutaline. Dat is dus 4 milligram per dag.


Neem elke dag acht pufjes terbutaline, en een maand later heb je er een kilo spiermassa bij


Resultaten
Bij de mannen die bleven sporten en bewegen zoals ze waren gewend, en bij de mannen die trainden met gewichten, zorgde de toediening van terbutaline voor een toename van de vetvrije massa met iets meer dan een kilo. Dat gebeurde niet bij de mannen die duurtrainden.


Neem elke dag acht pufjes terbutaline, en een maand later heb je er een kilo spiermassa bij


Neem elke dag acht pufjes terbutaline, en een maand later heb je er een kilo spiermassa bij


Terbutaline had geen effect op de vetmassa.

Conclusie
"The present study shows that daily inhalation of a commonly administered beta2-agonist increases lean mass in individuals who are not training per se, but rather maintaining a low physical activity level, and increases lean mass additively when combined with resistance exercise", resumeren de onderzoekers.

"This is a challenging anti-doping issue, and establishing a urine threshold for terbutaline should be a priority for WADA, in order to avoid excessive misuse for hypertrophic gains by athletes who have acquired terbutaline."

"Nevertheless, data from the present study should be a point of caution for clinicians who are treating elite athletes as terbutaline inhalation in doses of 4 mg, and presumably above, may potentiate training adaptations to resistance training."

Bron:
Scand J Med Sci Sports. 2018 May 19. doi: 10.1111/sms.13221. [Epub ahead of print].

Meer:
Soms breekt clenbuterol spieren af (2-11-2015)
De anabole werking van de combinatie salbutamol en L-dopa (1-10-2013)
Groot door myostatinblokkers? Met clenbuterol erbij word je nog groter (8-4-2011)


Fenol in cacao werkt als clenbuterol
N-caffeoyldopamine interacteert met de bèta-2-receptor. Net als clenbuterol.

Ongelukje: bodybuilder neemt tienvoudige dosis clenbuterol
En overleeft het. Dankzij tijdig medisch ingrijpen, uiteraard.

Salbutamol werkt als doping
Onderzoekers gebruikten 8 wielrenners als proefpersoon.