Opgepoetst: 21-9-2019
Opgeladen: 28-5-2012
Opgeborgen in: Krachttraining, Psychologie, Cardio- en duurtraining
Translation: Words of encouragement make you stronger and fitter (3-7-2012)

Aanmoediging maakt sterker en fitter

De hoeveelheid kracht die je maximaal kunt ontwikkelen en de hoeveelheid zuurstof die je maximaal kunt opnemen worden groter als iemand je aanmoedigt. Maar, zo zeggen sommige psychologen, aanmoediging werkt niet bij iedereen.

Kracht
In 1996 publiceerden onderzoekers van het Nieuw-Zeelandse Auckland Institute of Technology een experiment waaraan twintig gezonde studenten meewerkten. [Br J Sports Med. 1996 Sep;30(3):243-5.]

De studenten waren niet getraind. Ze moesten een weerstand met hun biceps overwinnen, terwijl de onderzoekers met meetapparatuur bepaalden hoeveel kracht de studenten daarbij maximaal ontwikkelden.

De ene keer spoorden de onderzoekers de studenten niet aan, de andere keer wel. "In the set of contractions where verbal encouragement was provided, the words spoken were 'Come on, you can do it', and they were repeated for the duration of the contraction", beschrijven de onderzoekers.

De figuur hieronder vertelt dat de hoogst gemeten kracht daardoor met 5 procent toenam. En jazeker, dat effect was statistisch significant.


Aanmoediging maakt sterker en fitter


Aanmoediging maakt sterker en fitter


Uithoudingsvermogen
De figuur hierboven komt uit een studie die in 2002 verscheen in de Journal of Sports Sciences. [J Sports Sci. 2002 Apr;20(4):345-52.] In dat onderzoek lieten bewegingswetenschappers van Bloomsburg University of Pennsylvania 28 studenten rennen op een treadmill tijdens een maximale inspanningstest. De onderzoekers bepaalden daarbij de maximale zuurstofopname van de studenten.

De onderzoekers herhaalden de test meerdere keren, en varieerden de frequentie waarmee ze de studenten aanmoedigden [curve met doorzichtige bolletjes]. Bij de hoogste frequentie - om de 20 seconden - was niet alleen de maximale zuurstofopname significant hoger, maar ook de tijd dat de studenten konden blijven rennen.

Aanmoediging verbetert dus niet alleen de kracht, maar ook het uithoudingsvermogen.

Persoonlijkheid
Volgens onderzoekers van de University of Mississippi verbetert aanmoediging alleen bij Type-B-persoonlijkheden de prestaties, en niet bij Type-A-persoonlijkheden. [Percept Mot Skills. 1997 Apr;84(2):507-12.]

Type-A-persoonlijkheden zijn volgens de cardiologen Meyer Friedman en Mike Jordan ambitieuze en hardwerkende mensen met een groot plichtsbesef. Ze zouden daarom meer kans op hart- en vaatziekten hebben.

Type-B-persoonlijkheden zijn daarentegen ontspannen mensen die niet harder werken dan strikt noodzakelijk is, en daarom minder vaak hartaanvallen krijgen. Volgens de University of Mississippi presteren Type-A-persoonlijkheden maximaal, of ze nu worden aangemoedigd of niet, en helpt aanmoediging alleen bij mensen met minder mentale power.

Misschien moet je dat laatste onderzoek met een korrel zou nemen. Veel psychologen vragen zich af of de types van Friedman en Jordan echt bestaan.

Bron:
Br J Sports Med. 1996 Sep;30(3):243-5.

Meer:
Een gefantaseerde training kan een echte vervangen (8-3-2012)
Tussen de sets in gedachten trainen maakt sterker (10-6-2010)
Zie je spieren werken en word sterker (30-10-2009)


Moeilijke klus wordt makkelijker door een rechte houding Behoefte aan meer energie? Neem een placebo! Positieve feedback vergroot spierkracht vijftigplusser

Moeilijke klus wordt makkelijker door een rechte houding
Heb je moeite met wiskunde, en heb je een wiskunde-examen? Of moet je een belangrijke brief schrijven, maar ben je niet zo'n literair talent?

Behoefte aan meer energie? Neem een placebo!
In placebo's zit placebine. Keigoed spul! Met verrassend weinig bijwerkingen...

Positieve feedback vergroot spierkracht vijftigplusser
Leeftijdsdiscriminatie maakt dat vijftigplussers zichzelf daadwerkelijk ouder gaan voelen - en ook een beetje zieker worden. Krijgen vijftigplussers een positieve boodschap over hun functioneren, dan gebeurt het tegenovergestelde.