Opgeladen: 12-3-2017
Opgeborgen in: Psychologie, Langer leven, Longevity & psychologie
Translation: No translation yet

Positieve feedback vergroot spierkracht vijftigplusser

Leeftijdsdiscriminatie maakt dat vijftigplussers zichzelf daadwerkelijk ouder gaan voelen - en dus ook een beetje zieker worden. Dat schreven we gisteren. Als vijftigplussers een positieve boodschap over hun functioneren krijgen, gebeurt het tegenovergestelde. Ze gaan zich jonger voelen. En worden fysiek acuut een beetje sterker.

Studie
Over het werk van Yannick Stephan, verbonden aan de universiteit van Grenoble, schreven we al vaker. Je vindt die stukjes hier en hier.

In de studie waarover we je op deze zonovergoten voorjaarsdag doorzagen verdeelde Stephan 49 proefpersonen van 52-91 jaar in een experimentele groep en een controlegroep. Beide groepen vertelden hoe oud ze waren en hoe oud ze zich voelen en knepen met hun handen zo hard mogelijk een veer dicht.

De proefpersonen in de experimentele groep kregen daarna te horen dat ze, ongeacht de kracht die ze ontwikkelden, voor hun leeftijd behoorlijk sterk waren. Bij de proefpersonen in de controlegroep liet Stephan die opmerking achterwege.

Vervolgens knepen de proefpersonen in de controlegroep nogmaals in de veer, en vertelden ze nogmaals hoe oud ze zich voelden.

Resultaten
De proefpersonen die te horen hadden gekregen dat ze behoorlijk sterk waren voor hun leeftijd [Experimental Group], voelden zich daarna een beetje jonger. De subjectieve leeftijd van de proefpersonen in de controlegroep veranderde niet.

[Mocht je willen weten wat er precies op de y-as van de figuur hieronder staat, klik dan hier.]


Positieve feedback vergroot spierkracht vijftigplusser


Positieve feedback vergroot spierkracht vijftigplusser


Toen ze een tweede keer in de veer moesten knijpen, ontwikkelden de proefpersonen in de experimentele groep meer kracht dan de eerste keer. De proefpersonen in de controlegroep waren bij de tweede meting juist een beetje minder sterk dan bij de eerste meting.

Conclusie
"The present study adds to the growing interest in gerontological research regarding the implications of subjective age for behavioral and physical functioning", resumeert Stephan. "From a practical point of view, it suggests that interventions that promote a younger subjective age, through positive performance feedback and support, may be promising strategies to enhance physical functioning and health-related outcomes among older adults."

"The findings that subjective age can vary experimentally and that individuals show higher physical functioning when they are induced to feel younger pave the way for future research interested in manipulating the age older adults feel and demonstrating that subjective age may be a strong predictor of successful aging."

Bron:
J Gerontol B Psychol Sci Soc Sci. 2013 Jan;68(1):1-7.

Meer:
Leeftijdsdiscriminatie versnelt veroudering, maar er is gelukkig een tegengif (11-3-2017)
Positieve hersenspoeling maakt ouderen fitter (23-12-2014)


Positief beeld van leven na pensionering verlengt levensduur

Afwezigheid van angst voor veroudering verlengt levensduur

Neerkijken op ouderen verhoogt kans hartaanval

Positief beeld van leven na pensionering verlengt levensduur
Zie jij het leven na je pensionering wel zitten? Dan leef je waarschijnlijk langer dan al die mensen die er niet aan moeten denken dat ze straks moeten stoppen met werken.

Afwezigheid van angst voor veroudering verlengt levensduur
Hoe oud je zult worden hangt niet alleen af van je genen en je leefstijl. Ook hoe je je eigen oude dag voor je ziet, bepaalt mee welke leeftijd je zult bereiken.

Neerkijken op ouderen verhoogt kans hartaanval
Jonge mensen met een negatief beeld van ouderen krijgen later in hun leven, als ze zelf grijs en gerimpeld zijn, vaker een beroerte of een hartaanval dan leeftijdsgenoten met een positief beeld van ouderen.