Opgepoetst: 6-3-2022
Opgeladen: 23-3-2013
Opgeborgen in: Levensverlenging & psychologie
Translation: Positive view of life after retirement extends life expectancy (29-4-2013)

Positief beeld van leven na pensionering verlengt levensduur

Zie jij het leven na je pensionering wel zitten? Dan leef je waarschijnlijk langer dan al die mensen die er niet aan moeten denken dat ze straks moeten stoppen met werken. Dat blijkt uit een studie die gezondheidswetenschapper Reuben Ng van Yale University presenteerde op een congres voor gebruikers van SAS-software.


Afwezigheid van angst voor veroudering verlengt levensduur


Angst voor pensionering
Een paar dagen geleden schreven we over een studie uit 2002, waarin onderzoekers aan de hand van gegevens die waren verzameld in de Ohio Longitudinal Study of Aging and Retirement-studie konden aantonen dat afwezigheid van angst voor veroudering levensverlengend werkt. Ng gebruikte voor zijn onderzoek gegevens uit dezelfde studie.

Studie
In de Ohio Longitudinal Study of Aging and Retirement-studie moesten, halverwege de jaren zeventig, 680 vijftigplussers antwoord geven op de vraag hoe ze hun leven na hun pensionering voor zich zagen. De deelnemers aan de studie moesten aanvinken welke termen ze daarvoor het meest in aanmerking vonden komen: ziek of gezond, slecht of goed, inactief of actief, verdrietig of gelukkig, mobiel of aan huis gekluisterd, betrokken of afgezonderd, zelfstandig of hulpbehoevend, hopeloos of hoopvol, waardevol of waardeloos, tevreden of ontevreden, leeg of vol, druk of saai, en betekenisvol of zonder betekenis.

Aan de hand van hun antwoorden kon Ng de deelnemers indelen in twee groepen: een groep met een betrekkelijk positief beeld van het leven na de pensionering [Positive ATR], en een groep met een betrekkelijk negatief beeld [Negative ATR].

Resultaten
Vervolgens achterhaalde Ng wanneer de deelnemers van de studie overleden. Hij ontdekte dat de sterftecijfers onder de deelnemers met een positief beeld van het leven na hun pensionering lager waren dan onder de deelnemers met een negatief beeld, ook nadat hij ze had gecorrigeerd voor de gebruikelijke factoren zoals inkomen, geslacht en huwelijk.


Positief beeld van leven na pensionering verlengt levensduur


Zie jij je leven na je pensionering wel zitten? Dan leef je volgens Ng 4.9 jaar langer dan mensen die hun pensioen met angst en beven tegemoet zien. Puntje erbij voor de positieve psychologie.

Conclusie
"In today's working world emphasis is given to financial planning for retirement", besluit Ng zijn paper.

"Our findings suggest that individuals would also benefit from seeking out positive examples of retirement and finding ways to make their own retirement as personally meaningful as possible."

Bron:
Reuben Ng, Deepak Lakra, Becca Levy. Increased Life Expectancy from Positive Perceptions of Retirement. MWSUG 2011 Conference Proceedings. Paper SA-14.

Meer:
Afwezigheid van angst voor veroudering verlengt levensduur (20-3-2013)
Kind dat je nodig heeft verlengt je levensduur (4-11-2012)
Vitamine S verlengt levensduur (14-5-2012)


Tobben over gezondheid vergroot kans hartaanval Consequente levensvreugde verlengt levensduur Leeftijdsdiscriminatie versnelt veroudering, maar er is gelukkig een tegengif

Tobben over gezondheid vergroot kans hartaanval
Dat ontdekten psychiaters van Sandviken University Hospital in Noorwegen in een onderzoek waaraan meer dan zevenduizend Noren meewerkten.

Consequente levensvreugde verlengt levensduur
Levensplezier is net zoiets als postzegels. Je kunt het sparen. En net zoals een postzegelverzameling op de lange termijn veel waard kan worden, zo heeft een opstapeling van levensvreugde waarde.

Leeftijdsdiscriminatie versnelt veroudering, maar er is gelukkig een tegengif
Volgens deze studie maakt leeftijdsdiscriminatie dat mensen hun subjectieve leeftijd naar boven bijstellen - en dus een beetje ongezonder worden.