Opgeladen: 28-3-2018
Opgeborgen in: Horror & sensatie, Anabolen & risico's
Translation: Bloodletting for bodybuilders (29-3-2018)

Aderlating voor bodybuilders

Bij 'aderlating' denk je waarschijnlijk aan kwakdokters uit de vervlogen tijden waarin je als zieke beter zo ver mogelijk uit de buurt van artsen en ziekenhuizen kon blijven. Je denkt waarschijnlijk niet aan farmacologische bodybuilders die te veel anabole steroïden hebben gebruikt. Behalve dan als je toevallig het artikel hebt gelezen dat de Ierse onderzoeker Rebekah Brennan heeft gepubliceerd in de International Journal on Drug Policy. Niet? Geen nood. We praten je even bij.

Aderlaten
Brennan kwam de praktijk op het spoor toen ze webfora voor anabolengebruikers bestudeerde. Op die fora vond ze berichten waarin gebruikers van forse doses anabolica bloed aftapten en weggooiden als ze last kregen van bijwerkingen van hun middelen zoals een hoge bloeddruk en een rood gezicht.


Aderlating voor bodybuilders


Dat rode gezicht kan een gevolg zijn van een hoge bloeddruk, maar ook van een verhoogde concentratie van het aantal rode bloedcellen in de bloedbaan. Anabolica stimuleren de aanmaak van die cellen. Omdat rode bloedcellen zuurstof transporteren kan daardoor het uithoudingsvermogen toenemen, maar wordt het bloed ook stroperiger. Dat kan de bloeddruk, maar ook de kans op infarcten verhogen.

Door 250 tot 500 milliliter bloed af te tappen proberen de gebruikers zichzelf tegen die bijwerkingen te beschermen, achterhaalde Brennan. Op de fora geven gebruikers met ervaringskennis belangstellenden tips over bijvoorbeeld de juiste injectienaalden, hygiëne, het nut van een verhoogde vochtinname op de dag voor de aderlating en de mogelijkheid om te aderlaten als er iemand in de buurt is die kan ingrijpen als de persoon in kwestie flauwvalt.

"Bloodletting may be conceptualised as part of a repertoire of behaviours which signifies a distinction between a casual and a committed performance and image enhancing drugs lifestyle, and a hallmark of membership to an elite group of serious anabolic steroids injectors who can handle high levels of risk", schrijft Brennan.


Aderlating voor bodybuilders


Conclusie
"Our study is intended to provide the first snapshot of online communal activity around practice of self-phlebotomy or bloodletting amongst people who inject anabolic steroids", schrijft Brennan. "Further research in this area is warranted, and will be of benefit to healthcare workers, treatment providers and policy makers particularly as this relates to evidence informed and targeted harm reduction policies and effective public health interventions."

Bron:
Int J Drug Policy. 2018 Mar 5;55:47-50.

Meer:
Tijdens bodybuilding-wedstrijden zit het rioolwater tjokvol DNP (3-2-2018)
Een bodybuilder, injecteerbare vitamines, kapotte nieren en dertig kilo spieren (28-11-2017)
Anabolen van onbekende herkomst, een bodybuilder en een zeldzame spierziekte (8-4-2017)


Anabolengebruiker scheurt aorta
De combinatie van krachttraining, anabolica en misschien ook een al aanwezige vaataandoening heeft een 27-jarige Amerikaanse bodybuilder bijna het leven gekost.

Bodybuilder spuit kokosolie in zijn armen
Britse chirurgen hebben een bodybuilder geopereerd die zijn armen had volgespoten met kokosolie, en vervolgens zijn triceps had gescheurd.

Injecteerbaar preparaat met arsenicum doodt bodybuilder
Chemische sporters die hun ampullen en vials op de zwarte markt kopen lopen het risico dat hun spullen ondergedoseerd zijn, of een totaal andere stof bevatten dan zou moeten. En als ze echt pech hebben...