Opgeladen: 29-12-2016
Opgeborgen in: Anabolen & risico's, Hart & bloedvaten, Horror & sensatie
Translation: No translation yet

Anabolengebruiker scheurt aorta

De combinatie van krachttraining, anabolica en misschien ook een al aanwezige vaataandoening heeft een 27-jarige Amerikaanse bodybuilder bijna het leven gekost. In de gym scheurde hij tijdens een workout zijn aorta - de grote lichaamsslagader, die zuurstofrijk bloed van het hart het lichaam in pompt.

Case
Cardiologen van East Tennessee State University, die over over het geval berichten in Case Reports in Cardiology, vertellen dat de bodybuilder tijdens zijn workout in zijn borst ineens een stekende pijn voelde, die uitstraalde naar zijn rug. De man dacht dat hij een spiertje had verrekt, en ging gewoon door met trainen.

Toen zijn workout achter de rug was, speelde de man een spelletje basketbal met zijn vrienden - ook al bleef de pijn aanhouden. Toen hij op het veld vertelde dat hij zich niet goed voelde en al enkele keren het bewustzijn had verloren, belden zijn vrienden een ambulance. Daarmee redden ze zijn leven.

In het ziekenhuis was de man afgekoeld, maar was zijn lichaam overdekt met zweet. Zijn lippen, handen en voeten waren blauw, en was in ademnood. Op scans zagen cardiologen de oorzaak: een scheur in het bovenste deel van de aorta.

Aortic dissection
Als een aorta scheurt, bezwijkt de binnenste laag van de aorta. Aan de hand van de plaats waarop dat gebeurt kunnen cardiologen aortic dissections classificeren. De bodybuilder had een type-1 aortic dissection.


Anabolengebruiker scheurt aorta


Anabolengebruiker scheurt aorta


Op de CT-scan hieronder zie je bij de zwarte pijl de gescheurde aorta van de bodybuilder.


Anabolengebruiker scheurt aorta


Met een operatie konden de cardiologen de schade enigszins repareren. Toen ze aangetast weefsel, dat bij de ingreep was verwijderd, in het lab analyseerden, zagen ze dat het doorgaans flexibele collageen waarvan bloedvaten zijn gemaakt bij de bodybuilder was verstijfd. Omdat de bodybuilder niet rookte, vermoeden de cardiologen dat die verstijving het gevolg was van anabolica in combinatie met krachttraining. De man gaf toe dat hij anabolen gebruikte.

Het gebeurt vaker dat bodybuilders en andere krachtsporters op jonge leeftijd hun aorta scheuren. In de literatuur vonden de cardiologen meerdere gevallen. Bij een gescheurde aorta van het type-1 was opvallend vaak sprake van anabolengebruik. De cardiologen vermoeden dat de getroffen sporters een vaatziekte onder de leden hadden, die anders wellicht nooit problemen had gegeven.


Anabolengebruiker scheurt aorta


En verder...
De bodybuilder zal in de toekomst misschien nog een operatie nodig hebben, vrezen de cardiologen. Ze hebben de man op het hart gedrukt dat hij moet stoppen met krachttrainen, en uiteraard ook geen anabolen meer moet gebruiken. De man heeft geluisterd naar dat advies. Nu doet hij vooral aan cardio. Hij zal de rest van zijn leven bloeddrukverlagende medicijnen moeten gebruiken.

Bron:
Case Rep Cardiol. 2016;2016:6460386.

Meer:
De kwetsbare aorta van krachtsporters (5-11-2011)
Zestigplus? Maak eerst een scan voor je gaat krachttrainen (30-8-2007)
Door krachttraining kan aorta scheuren, zegt cardioloog (18-12-2003)


Emotionele stress gevaarlijker voor aorta dan krachttraining
Overzichtsstudie naar de risicofactoren voor aortic dissection.

Correcte ademhalingstechniek gaat niet ten koste van kracht
Als je gaat trainen in een goede gym is het zo'n beetje het eerste wat je leert. 'Uitademen als je kracht zet. Niet persen.'

Influence of breathing technique on arterial blood pressure during heavy weight lifting
Tijdens oefeningen als de leg-press loopt de bloeddruk tijdelijk akelig hoog op. Vandaar het belang van een goede ademhalingstechniek.