Opgeladen: 11-7-2023
Opgeborgen in: Alpha-Lipoic Acid, Pijn
Translation: Alpha-Lipoic Acid reduces pain without known cause (12-7-2023)

Alpha-Lipoic Acid reduceert pijn zonder oorzaak

Een supplement met alpha-lipoic acid reduceert pijnklachten waarvoor artsen geen verklaring hebben. Een betrekkelijk hoge dosis van 800 milligram per dag werkt even goed als de helft daarvan.


Een supplement met alpha-lipoic acid verlicht pijnklachten waarvoor artsen geen verklaring hebben. Een betrekkelijk hoge dosis van 800 milligram per dag werkt even goed als de helft daarvan.


Studie
Italiaanse farmacologen, verbonden aan University of Naples Federico II, experimenteerden met een groep van een slordige tweehonderd proefpersonen. De proefpersonen hadden met elkaar gemeen dat ze pijnklachten hadden - vooral in de gewrichten - waarvoor geen medische verklaring was. Idiopathische pijn, noemen artsen dat.

De proefpersonen waren gezond. Ook met hun glucose- en insulinehuishouding was niets mis. Diabetes kan zenuwen beschadigen, waardoor neuropathische pijn ontstaat, vaak in de voeten. Een deel van de proefpersonen had neuropathische pijn, maar die was niet het gevolg van diabetes.

Een deel van de proefpersonen slikte gedurende 2 maanden elke dag een placebo. Een ander deel slikte dagelijks 400 milligram alpha-lipoic acid, een ander deel slikte dagelijks 800 milligram alpha-lipoic acid.

Resultaten
Suppletie met alpha-lipoic acid verminderde de pijn die de proefpersonen rapporteerden. Het maakte niet uit met welke methode de onderzoekers de pijn probeerden te bepalen.

Beide doses werkten even goed.


Een supplement met alpha-lipoic acid verlicht pijnklachten waarvoor artsen geen verklaring hebben. Een betrekkelijk hoge dosis van 800 milligram per dag werkt even goed als de helft daarvan.


De Italianen keken in het bloed van de proefpersonen naar de concentratie van de leverenzymen SGOT en SGPT, zodat ze een eventuele leverbeschadiging konden opsporen. Ze bepaalden ook de concentratie creatinine, een merker van nierfalen. Suppletie had geen effect op deze waarden.

Conclusie
"The management of idiopathic pain is a real challenge for physicians", schrijven de Italianen, "as they cannot treat the causes underlying this symptom but can only relieve the pain with the use of symptomatic drugs which generally have a good and rapid efficacy, although in some cases possess limited efficacy and considerable side effects."

"Thus, in the absence of a diagnosis of pain-causing disease, the use of an alpha-lipoic acid food supplement, [...] could be considered as a feasible option both in the context of general practice and in specialist settings where appropriate."

Bron:
Biomed Pharmacother. 2021 Dec;144:112308.

Meer:
Alpha-Lipoic Acid verzacht het carpaal tunnelsyndroom (1-6-2018)


Citroenextract reduceert pijn, maar maakt niet suf Palmitoyl-ethanolamide, een natuurlijke pijnstiller zonder bijwerkingen Gember en kurkuma zijn effectieve pijnstillers

Citroenextract reduceert pijn, maar maakt niet suf
Sporters die hun pijngrens willen verleggen hebben een haat-liefde-verhouding met pijnstillers. Ze werken ontegenzeggelijk, maar ze maken ook suf en verminderen de reactiesnelheid.

Palmitoyl-ethanolamide, een natuurlijke pijnstiller zonder bijwerkingen
Waardevolle review van Nederlandse makelij.

Gember en kurkuma zijn effectieve pijnstillers
Supplementen met extracten van gember en kurkuma bestrijden pijn, zeker in wat hogere doseringen.