Opgepoetst: 1-5-2019
Opgeladen: 30-4-2019
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Ongewone anabole strategieën
Translation: The anabolic effect of Bitter Melon (27-2-2012)

De anabole werking van Bitter Melon

Extracten van Momordica charantia, een komkommerachtige plant uit Oost-Afrika en Azië, hebben een anabole werking. Dat schrijven Indiase onderzoekers die de extracten aan mannelijke ratten gaven en vervolgens zagen hoe de spieren van de proefdieren gingen groeien.

Momordica charantia
De studie van de Indiërs dateert al uit 1998, maar dat maakt hem niet minder interessant. Hij was bedoeld om stoffen voor makers van anticonceptiemiddelen te vinden - lokale genezers gebruiken Momordica charantia soms als een abortus moeten opwekken - maar toonde en passant toont aan dat er in de natuur stoffen voorkomen met een anabole werking.

De supplementenindustrie heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt. De sector verwerkt extracten van de plant in producten voor bodybuilders.

Momordica charantia is de Latijnse naam voor Karela, Bitter Gourd of Bitter Melon. Je vindt tamelijk zuivere extracten van Momordica charantia vooral in supplementen die de suikerspiegel moeten verlagen. Hypoglycemie is dan ook, naast vaginale bloedingen, een bijwerking van Momordica charantiawaarmee gebruikers rekening moeten houden. De belangrijkste actieve stof in Momordica charantia is waarschijnlijk het steroidachtige charantin. [Structuurformule hieronder]

Studie
De onderzoekers maakten extracten van de zaden van de plant op basis van benzeen, alcohol en petroleumether. Die gaven ze via de orale route of via injecties aan ratten, vijf weken achtereen. De dosering was 250 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag.

Resultaten
De dieren reageerden alsof ze anabolen kregen. Hun testes werden lichter en bevatten na de vijf weken meer cholesterol. Dat kwam waarschijnlijk doordat ze minder testosteron aanmaakten doordat de concentratie van de stuurhormonen FSH en LH afnam, aldus de onderzoekers. Het aantal zaadcellen verminderde drastisch.

Hieronder zie je wat de extracten deden met de prostaat en de kringspier [levator ani]. Die effecten staan model voor respectievelijk de vermannelijkende en de anabole werking van anabolica. De eerste figuur geeft de effecten van orale toediening, de tweede van injecties. De hoeveelheden waren telkens gelijk. De eenheid is milligram per honderd gram lichaamsgewicht.


De anabole werking van Bitter Melon


De anabole werking van Bitter Melon


De anabole werking van Bitter Melon


Conclusie
Voor oraal gebruik zijn voor de alcoholextracten interessant. Hun anabole werking is groot, maar hun impact op de prostaat valt mee.

Bron:
J Ethnopharmacol. 1998 May;61(1):9-16.

Meer:
Dianabol voor aardappels, brassinosteroïden voor bodybuilders (12-2-2011)


Meer voedingsvezels, sterkere spieren

De anabole werking van paar gram nori-eiwit per dag

Gemodificeerde ecdysteroiden met meer anabole werking

Meer voedingsvezels, sterkere spieren
Short chain fatty acids, de minuscule vetzuurtjes die ontstaan als micro-organismen in de darm voedingsvezels fermenteren, houden volgens fundamenteel onderzoek de spieren sterk als de veroudering toeslaat.

De anabole werking van paar gram nori-eiwit per dag
Interessante dierstudie. Zuid-Koreaanse onderzoekers, verbonden aan Pukyong National University, publiceerden hem in Marine Drugs.

Gemodificeerde ecdysteroïden met meer anabole werking
Zouden ecdysteroïden - een groep anabole hormonen uit planten die je als sportsupplement kunt kopen - op de dopinglijst moeten staan?