Opgeladen: 12-7-2018
Opgeborgen in: Risico's van anabolicagebruik, Psychologie
Translation: Androgens give users an excuse for aggression (13-7-2018)

Anabolen geven gebruikers een excuus voor agressie

Als anabolengebruikers zich schuldig hebben gemaakt aan een geweldsmisdrijf, verdedigen ze zich vaak met het excuus dat ze a. werden geprovoceerd en b. door hun anabolica extreem agressief reageerden. Volgens Duitse psychiaters, verbonden aan Aachen University, kan dat verhaal wel kloppen - maar is het niet compleet. Zij ontdekten dat anabolengebruikers niet alleen agressief op provocaties reageren omdat er veel androgenen in hun lichaam circuleren, maar ook omdat ze weten dat ze anabolen gebruiken.

Studie
De onderzoekers verdeelden 103 mannen van 18-35 jaar in 2 groepen. De ene groep smeerde zich in met 5 gram van de testosteronhoudende gel Testim, en diende zichzelf op die manier 50 milligram testosteron toe. [T] De andere groep kreeg een gel zonder actieve stof. [PL]

Enkele uren na het opbrengen van de testosteronhoudende gel was de testosteronspiegel van de mannen hoger.


Anabolen geven gebruikers een excuus voor agressieAnabolen geven gebruikers een excuus voor agressie
Nadat ze de gel hadden opgebracht, moesten de mannen een computerspel met meerdere rondes spelen, waarbij ze dachten dat ze tegen iemand anders speelden. De mannen speelden om geld.

Bij sommige ronden wonnen ze een beetje geld [outcome], bij de andere verloren ze een beetje geld [provocation]. Soms was dat een gering bedrag, soms iets meer en soms nog wat meer.

De mannen hadden de mogelijkheid om hun virtuele tegenstander te 'straffen' door hem een boete te laten betalen, zonder dat ze daar zelf financieel van profiteerden. Het opleggen van die straf was dus een vorm van agressie.

Resultaten
De mannen die een testosteronhoudende gel hadden gebruikt, 'bestraften' hun virtuele tegenspelers met iets hogere bedragen dan de mannen die een gel zonder actieve stoffen hadden gekregen. Klik op de figuur voor een grotere versie.


Anabolen geven gebruikers een excuus voor agressieEen veel grotere factor was echter of de mannen geloofden dat ze een gel met testosteron hadden gekregen. De mannen die geloofden dat ze testosteron op hun huid hadden gesmeerd [bT] deelden forsere 'straffen' uit dan de mannen die geloofden dat ze in placebogroep zaten [bPL].

De mannen konden tussen twee haakjes niet goed inschatten in welke groep ze zaten.

Conclusie
"Testosterone administration does not generally increase aggression per se, but increases tit-for-tat behavior: the higher the provocation the higher the punishment, the lower the provocation, the lower the punishment", vatten de onderzoekers samen. "This again underlines the context sensitive effectiveness of exogenous testosterone."

"In contrast, the belief to have received testosterone might actually enhance frustration and leads to an increase of aggressive behavior. Alternatively, the assumption of having received testosterone might provide a retrospective explanation and excuse of usually socially undesirable behavior."

Bron:
Front Behav Neurosci. 2018 Mar 2;12:37.

Meer:
Meer testosteron betekent meer waardering voor statussymbolen (7-7-2018)
Het psychologische effect van TRT met een gram testosteron per maand (6-8-2017)
In bedrieglijke situaties vergroot testosterontherapie de kans op blunders (3-5-2017)


Testosteron maakt mannen eerlijker
Ook als ze weten dat niemand ze op een leugen zal betrappen, vertellen high-T-mannen vaker de waarheid dan mannen met minder testosteron in hun lichaam.

Testosteron maakt goedgelovige mensen wantrouwend
Testosteron maakt je wantrouwend. Als je tenminste de neiging hebt om mensen te vertrouwen.

Testosteron vermindert inlevingsvermogen
De toediening van een piekleine hoeveelheid testosteron maakt vrouwen als bij toverslag een stuk asocialer. Zonder dat ze zich daarvan bewust zijn.