Opgeladen: 14-12-2018
Opgeborgen in: Anabolica & studies, Hitte
Translation: Steroid user more vulnerable to heat: animal study (15-12-2018)

Anabolengebruiker kan minder goed tegen hitte

Anabolengebruiker kan minder goed tegen hitte
Als de temperatuur straks weer oploopt, doen anabolengebruikers met een torenhoge testosteronspiegel er wellicht goed aan om een gym te zoeken met een goede airco. Hoe meer androgenen er in je systeem circuleren, hoe meer moeite je lichaam heeft om je lichaamstemperatuur bij hitte laag te houden. Dat suggereert een dierstudie die onderzoekers van het Amerikaanse leger hebben gepubliceerd in Life Sciences.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 4 groepen muizen: een groep gewone mannelijke muizen [Sham males], een groep vrouwelijke muizen [Females], een groep gecastreerde mannelijke muizen [Gnx] en een groep gecastreerde muizen die dankzij een implantaat toch een gewone testosteronspiegel hadden [Gnx+T].

Alle muizen hadden in hun buikholte een microscopisch kleine thermometer, die de core temperature van de dieren registreerde en doorseinde naar de apparatuur van de onderzoekers.

De onderzoekers stelden de muizen bloot aan een omgevingstemperatuur van 40 graden Celsius, en keken vervolgens hoe goed de dieren hun core temperature onder controle konden krijgen.

Resultaten
De proefdieren met relatief veel testosteron in hun systeem - de intacte mannetjes en de gecastreerde mannetjes met testosteronimplantaten - hadden meer moeite om hun lichaamstemperatuur onder controle te houden dan de andere proefdieren. Hun core temperature kwam in de rode range. Dat was niet het geval bij de wijfjes en de gecastreerde mannetjes.


Anabolengebruiker kan minder goed tegen hitte

Anabolengebruiker kan minder goed tegen hitte


Hoe hoger de testosteronspiegel, hoe hoger de core temperature tijdens de blootstelling aan hitte opliep.

Conclusie
"Our results demonstrated that testosterone plays a role in enhancing hyperthermic response to heat exposure", resumeren de onderzoekers. "Testosterone is a potential susceptibility factor for heat-related injuries and illnesses."

Bron:
Life Sci. 2018 Dec 1;214:34-40.

Meer:
Sporter op creatine kan prima tegen de hitte (20-4-2018)
Trainen bij warm weer? Een plantenspuit verbetert je prestaties (22-7-2016)
Heet bad na training bereidt sporters voor op fysieke inspanning bij hoge temperatuur (14-6-2016)


In de zomer laat tyrosine duursporters beter presteren
Supplementen die de concentratie dopamine in de hersenen opvoeren zijn interessant voor duursporters. Als die moeten presteren als het warm is, tenminste.

Houd je hoofd koel, vergroot je uithoudingsvermogen
Bij warm weer kunnen duursporters langer achtereen op een redelijk intensief niveau blijven presteren als ze hun nek afkoelen.

Koude sportdrank werkt beter
Sportdrankjes werken onder zomerse omstandigheden beter als ze koud zijn.