Opgeladen: 13-2-2021
Opgeborgen in: DNP
Translation: Why antioxidants won't make DNP any less risky (14-2-2021)

Waarom antioxidanten DNP niet minder riskant zullen maken

Waarom antioxidanten DNP niet minder riskant zullen maken
DNP, de uiterst riskante illegale fat loss drug uit de bodybuilding, wordt een beetje minder link door suppletie met antioxidanten als vitamine C, vitamine E, NAC en glutathion. Tenminste, dat zeggen sommige dopinggoeroes. Maar klopt dat wel? Als je de dierstudie hebt gelezen die Finse biologen publiceerden in Comparative Biochemistry and Physiology Part C, dan ben je geneigd om die vraag met 'nee' te beantwoorden.

Studie
Antoine Stier van de universiteit van Turku in Finland experimenteerde met zebravinken. Stier gaf een groep zebravinken levenslang standaardvoer drinkwater, en gaf een andere groep drinkwater waarin DNP zat.

Per kilo lichaamsgewicht kregen de vinken 4 milligram DNP per kilo lichaamsgewicht per dag. Als de vinken mensen waren geweest, hadden ze maar een fractie van die dosis gekregen. Het metabolisme van zebravinken is fors hoger dan dat van mensen.


Waarom antioxidanten DNP niet minder riskant zullen maken


Resultaten
DNP maakte de zebravinken uiteraard slanker. Tegelijkertijd leefden de vinken in de DNP-groep 21 procent korter dan de vinken in de controlegroep.


Waarom antioxidanten DNP niet minder riskant zullen maken


Op zich is de kortere levensduur van de zebravinken in de DNP nauwelijks verrassend. DNP laat de cellulaire energiehuishouding in de cellen op hol slaan, waardoor de aanmaak van agressieve moleculen in de mitochondria spectaculair zou toenemen.

Vandaar het advies in de steroid underground om DNP te combineren met antioxidanten. Maar de concentratie van het vrije zuurstofradicaal waterstofperoxide nam in zebravinken van de DNP-groep niet toe.


Waarom antioxidanten DNP niet minder riskant zullen maken


Conclusie
"Our study highlights that, even at a moderate dose [...], a chronic DNP treatment can shorten lifespan", resumeren de onderzoekers.

"DNP promotes proton flow not only across the mitochondrial membrane, but across the plasma membrane as well."

"This could be one key element explaining the negative impact of DNP on lifespan, but could potentially be solved using next generation uncouplers (e.g. BAM15) being specific to the mitochondrial membrane."

"Further studies investigating the molecular and physiological pathways by which DNP shortens lifespan in zebra finches would be useful to enable targeted investigations of sublethal deleterious effects in other animal models and potentially in humans."

"The present study should be a potential warning signal for current illegal DNP users, and raise questions for scientists investigating DNP use as a medicine."

Bron:
Comp Biochem Physiol C Toxicol Pharmacol. 2020 Dec 3;242:108944.

Meer:
Tijdens bodybuilding-wedstrijden zit het rioolwater tjokvol DNP (3-2-2018)
'Veilig' DNP-kuurschema, toch dodelijke afloop (27-1-2018)
Steeds meer doden door DNP (4-7-2014)
Dinitrocresol, het gruwelijke broertje van killerdrug DNP (26-5-2009)


12,13-DiHOME: een nieuw afslankmiddel? Of een nieuw dopingmiddel? Aza-6-Gingerol, een experimenteel afslankmiddel dat is gebaseerd op gember Aicar-booster Compound 14 als afslankmiddel

12,13-DiHOME: een nieuw afslankmiddel? Of een nieuw dopingmiddel?
Nog niet zo lang geleden publiceerden onderzoekers van Ohio State University en de universiteit van Harvard een studie in Cell Metabolism die de wetenschap achter vetverbranding door lichaamsbeweging nog een beetje ingewikkelder en interessanter heeft gemaakt.

Aza-6-Gingerol, een experimenteel afslankmiddel dat is gebaseerd op gember
Gember heeft, zeker in dierproeven maar ook in een enkele humane studie, een milde afslankende werking.

Aicar-booster Compound 14 als afslankmiddel
Injecties met een peptide dat moleculaire wetenschappers Compound 14 noemen laat muizen vet verliezen, en geeft ze bovendien misschien een groter uithoudingsvermogen.