Opgeladen: 18-1-2018
Opgeborgen in: Arachidonic acid
Translation: Arachidonic acid, a muscle-strengthening fatty acid without health risks (19-1-2019)

Arachidonic acid, een spierversterkend vetzuur zonder gezondheidsrisico's

Volgens een klein doch groeiend aantal humane studies stimuleert suppletie met anderhalve gram arachidonic acid per dag de spiergroei. Maar is arachidonic acid in die hoeveelheden wel veilig? Het spul jaagt in het lichaam toch ook ontstekingsreacties aan? Dat valt reuze mee, suggereert een kleine humane studie die sportwetenschapper James Markworth, verbonden aan de universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland, publiceerde in Prostaglandins, Leukotrienes & Essential Fatty Acids.

Arachidonic acid

Dagelijks consumeert de doorsnee-Westerling zo'n 15 gram linolzuur. Dagelijks synthetiseert het lichaam daaruit zo'n 30 milligram arachidonic acid. Zowel linolzuur als arachidonic acid zijn omega-6-vetzuren. Via de voeding krijgt dezelfde doorsnee-Westerling dagelijks zo'n 150 milligram arachidonic acid binnen.

Het gros van het arachidonic acid in het menselijke lichaam - waarvan een verrassend hoog percentage in de spiermassa zit - is dan ook niet ontstaan door de omzetting van linolzuur, maar komt direct uit de voeding. Dat doet dus vermoeden dat suppletie met arachidonic acid een uitstekende manier is om de hoeveelheid arachidonic acid in de spieren te vergroten.

Arachidonic acid, een spierversterkend vetzuur zonder gezondheidsrisico's
Meer arachidonic acid in de spieren betekent volgens sommige studies meer spiergroei. Arachidonic acid is de precursor van allerlei ontstekingsfactoren, zoals PGF's en PGE's. Een aantal daarvan spelen een cruciale rol spelen bij spiergroei. Dat was de ratio achter de introductie van arachidonic acid als sportsupplement in 2003 door Molecular Nutrition.

Maar, zo vragen sommige voedingswetenschappers zich af, is suppletie met royale hoeveelheden arachidonic acid wel veilig? Ontstekingsfactoren kunnen immers ook negatieve gezondheidseffecten hebben. Vandaar het Nieuw-Zeelandse onderzoek.

Studie
Markworth verdeelde 19 mannelijke twintigers, die allemaal al minstens een jaar met gewichten trainden, in twee groepen. De ene kreeg gedurende 4 weken dagelijks 1500 milligram arachidonic acid, de andere groep slikte een placebo. De onderzoekers gebruikten Arasco, een product van DSM. Arasco zit vooral in babyvoeding.

Het onderzoek werd tussen twee haakjes niet gefinancierd door Molecular Nutrition, en ook niet door DSM.

Resultaten
Suppletie met arachidonic acid leidde niet tot statistisch significante veranderingen van de lichaamssamenstelling - maar goed, daarvoor was de duur van de studie ook te kort. Wel verbeterde de suppletie de cholesterolhuishouding van de proefpersonen een beetje.

Tijdens de suppletieperiode nam de concentratie arachidonic acid in witte bloedcellen [PBMC] en spiercellen toe met respectievelijk 8 en 4 procent. Toch nam daardoor de aanmaak van ontstekingsfactoren als interleukine 1-beta en TNF-alfa niet toe - niet in de bloedcellen en niet in de spiercellen.


Arachidonic acid, een spierversterkend vetzuur zonder gezondheidsrisico's


Arachidonic acid, een spierversterkend vetzuur zonder gezondheidsrisico's


Suppletie met arachidonic acid vergrootte in de spiercellen de aanmaak van MyoG en MyoD1. Dat zijn signaalmoleculen die, onder meer doordat ze stamcellen dwingen zich te ontwikkelen tot nieuwe spiercellen, een rol spelen bij spiergroei.

Conclusie
"Increasing arachidonic acid consumption by 1.5 g/day arachidonic acid for 4-weeks in healthy young men participating in resistance exercise training promotes greater changes in plasma and muscle lipid arachidonic acid abundance compared to placebo, but this is not associated with any evidence of a heightened systemic or intramuscular basal inflammation", concluderen Markworth en zijn collega's.

"Arachidonic acid supplementation also had no obvious negative impact on a range of clinical parameters in this population. Therefore, short term increases in dietary arachidonic acid intake at least up to 1.5 g/day do not influence local inflammation in healthy young men participating in regular resistance exercise training."

Bron:
Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2018;128:74-86.

Meer:
Arachidonic acid versterkt anabole stimulus van krachttraining (25-5-2016)
Krachtsporters worden sterker en gespierder door 1500 milligram arachidonic acid per dag (15-7-2014)
Celstudie: meer arachidonic acid, meer spiergroei (11-3-2013)


Leucine stimuleert spiergroei zonder training
Suppletie met leucine vergroot de spiermassa van 65-plussers een beetje, zonder dat die 65-plussers daarvoor moeten trainen.

EMIQ, een anabool op basis van quercetine
Supplementen met de quercetine-analoog EMIQ versnellen bij krachttraining en revalidatieprogramma's de spiergroei.

Humane studie: mistletoe versterkt effect krachttraining
Krachttraining resulteert in meer spiergroei en meer vetverlies als je daarbij een extract van mistletoe gebruikt. Koreaans onderzoek.