Opgeladen: 15-1-2020
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Anabolica en gezondheidsrisico's
Translation: Artichoke may protect testes against anabolic steroids (16-1-2020)

Artisjok beschermt hormoonhuishouding misschien tegen anabolen

Artisjok beschermt hormoonhuishouding misschien tegen anabolen
Als tijdens een anabolenkuur de aanmaak van testosteron keldert en het lichaam de testes afbreekt, kan suppletie met Cynara scolymus [Latijn voor artisjok] de schade misschien beperken. Dat suggereert een Egyptische dierstudie, waarin onderzoekers experimenteerden met een bijzonder lage dosering nandrolon en een bijzonder hoge dosering artisjok.

Studie
De onderzoekers, verbonden aan Beni-Suef University, publiceerden in Environmental Science and Pollution Research een dierstudie waarin ze gedurende 6 weken elke week injecteerden met nandrolondecanoaat. Als de ratten mensen waren geweest, hadden ze wekelijks iets van 200-250 milligram gebruikt.

Er is een periode geweest, waarin sommige farmacologische sporters zulke doses gebruikten. Maar dat was alweer een hele lange tijd geleden.

Een andere groep ratten kreeg naast nandrolon ook een extract van Cynara scolymus. Als de ratten mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 11 gram extract gekregen. Dat zou neerkomen op 2 eetlepels.

De onderzoekers bepaalden na 6 weken het effect van nandrolon op de testes en de aanmaak van testosteron.

Resultaten
Nandrolon reduceerde de omvang van de testes en de concentratie testosteron. Co-suppletie met artisjok verminderde het effect van nandrolon op deze twee parameters, maar hief het niet op. Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Artisjok beschermt hormoonhuishouding misschien tegen anabolenDe Egyptenaren vermoeden dat artisjok de testes beschermt doordat het de aanmaak van endogene antioxidanten verhoogt. Ze ontdekten dat nandrolon de totale antioxidantwerking en de concentratie catalase en glutathion vermindert, en dat co-suppletie met artisjok deze effecten verzacht of opheft.

Ze ontdekten ook dat nandrolon de concentratie malondialdehyde - een merker van de activiteit van vrije radicalen - verhoogt, en dat co-suppletie deze stijging afzwakt.


Artisjok beschermt hormoonhuishouding misschien tegen anabolen


Artisjok beschermt hormoonhuishouding misschien tegen anabolenDe Egyptenaren keken ook naar het effect op het sperma. Nandrolon verminderde de kwaliteit, en co-suppletie met artisjok hief ook dat negatieve effect gedeeltelijk op.

Bron:
Environ Sci Pollut Res Int. 2019;10.1007/s11356-019-07302-4.

Meer:
Tijdens bescheiden anabolenkuur houdt Royal Jelly aanmaak van testosteron op peil (13-2-2015)
Taurine beschermt de testes van anabolengebruikers (7-1-2015)
Vitamine C en E beschermen testes tijdens anabolenkuur (9-12-2013)
Telfairia occidentalis beschermt testes tijdens anabolenkuur (2-9-2013)


Waarom taurine je hart en bloedvaten niet beschermt tijdens een anabolenkuur

Beschermt Grape Seed Extract hart en bloedvaten van anabolengebruikers?

Cacao remt DHT, beschermt prostaat tegen testosteron

Waarom taurine je hart en bloedvaten niet beschermt tijdens een anabolenkuur
Als anabolengebruikers hun cardiovasculaire gezondheid in gevaar brengen, maar desondanks niet willen stoppen, dan kunnen ze misschien de schade beperken door suppletie met taurine. Problematische dierstudie.

Beschermt Grape Seed Extract hart en bloedvaten van anabolengebruikers?
Reken er maar niet teveel op. Dierstudie.

Cacao remt DHT, beschermt prostaat tegen testosteron
Suppletie met een gepatenteerd fenolrijk extract van de cacaoboon beschermt de prostaat tijdens toediening van testosteronpropionaat.