Opgeladen: 7-12-2018
Opgeborgen in: Duursportdoping
Translation: Who still believes that blood doping is not effective? (8-12-2018)

Ook door een pietepeuterig beetje bloeddoping presteert sporter beter

Ook na een pietepeuterig beetje bloeddoping presteert sporter beter
Als je 135 milliliter plasma met rode bloedcellen bij een sporter naar binnenbrengt, gaat meneer of mevrouw al beter presteren. En 135 milliliter is net iets meer dan niks. Zoveel vloeistof zit er in een koffiekopje. Wie nou nog niet beseft dat bloeddoping werkt, moet voor straf het verzameld werk van Jacob Bejder uit z'n hoofd leren.

Wie is dat nou weer?
Jacob Bejder is een Deense sportwetenschapper. Hij is verbonden aan de universiteit van Kopenhagen, en publiceert binnenkort in Medicine & Science in Sports & Exercise een uitermate verhelderende studie, waarin hij 9 topfitte en doortrainde mannen behandelde met bloeddoping. Met een hele zuinige vorm van bloeddoping.

Wat voor studie?
Bejder nam bij zijn proefpersonen 2 keer 450 milliliter bloed af. Daar viste hij de rode bloedcellen uit, en 4 weken na de bloedafname gaf hij de mannen een deel van hun rode bloedcellen weer terug. Om het precies te zeggen: hij gaf ze de helft van de bloedcellen terug die hij in 1 van de bloedafnames had ontvangen. Die rode bloedcellen zaten in 135 milliliter plasma.

Drie dagen voor de toediening van de rode bloedcellen moesten de mannen zo snel mogelijk een tijdrit fietsen die 650 kilocalorieën aan energie kostte. Twee uur na de toediening van de bloedcellen deden de mannen dat nog een keer.

Bij een andere gelegenheid deden de onderzoekers net alsof ze bloed aftapten bij de proefpersonen. En 4 weken later deden ze net alsof ze weer rode bloedcellen in de bloedbaan brachten. Dat was de placeboconditie.


Ook na een pietepeuterig beetje bloeddoping presteert sporter beter


Span-nunt! En toen?
De toediening van de rode bloedcellen vergrootte de power die de mannen tijdens de tijdrit konden ontwikkelen met 5 procent. Ze fietsten, simpel gezegd, sneller.


Ook na een pietepeuterig beetje bloeddoping presteert sporter beter


De dag na de tijdrit dienden de onderzoekers de overige rode bloedcellen toe [BT] - of deden ze net alsof [PLA]. Daarna lieten ze de mannen 4 sprints van 30 seconden trekken. De renners waren na de transfusie wel ietsiepietsie sneller, maar die toename was niet statistisch significant.

Waarom niet?
Dat weten Bejder en zijn collega's niet precies. Een mogelijke verklaring is dat de periode tussen de bloedafname [phlebotomy] en de toediening van de rode bloedcellen [transfusion] te kort was voor een volledig herstel van hoeveelheid rode bloedcellen. De proefopzet laat dus niet ten volle zien welke prestatieverbetering met bloeddoping mogelijk is.


Ook na een pietepeuterig beetje bloeddoping presteert sporter beter


Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2018 Nov 6. doi: 10.1249/MSS.0000000000001837. [Epub ahead of print].

Meer:
Bloeddoping in de Tour de France (24-7-2007)
Dit gebruikt een profwielrenner (27-8-2006)
Bloeddoping terug van (nooit helemaal) weggeweest (7-6-2003)


Straks staat Actovegin misschien op de dopinglijst
Veel professionele sporters kennen Actovegin als een middel dat het herstel van blessures versnelt, prestaties verbetert en dat nog niet op de dopinglijst staat.

Dierstudie: ITPP vult werking van EPO aan
Op de fora voor opgevoerde sporters zijn al tientallen postings over ITPP opgedoken, en biowetenschappers patenteren de ene na de andere toepassing van het spul. Toch maar-es uitzoeken wat voor spul ITPP nou eigenlijk is.

Binnenkort in het wielrennen: S107
Vooralsnog vind je S107 alleen in laboratoria, maar vroeg of laat verschijnen de benzothiazepines op de markt.