Opgeladen: 15-3-2020
Opgeborgen in: Immuunsysteem
Translation: Yeast beta-glucans ease symptoms of virus infection (16-3-2020)

Gistglucanen verzachten symptomen virusinfectie

Beta-glucanen uit gist verzachten symptomen virusinfectie
Bèta-glucanen uit paddenstoelen lijken de kans op virusinfecties te verminderen. Bèta-glucanen uit gist hebben misschien ook een positief effect op het immuunsysteem. Ze verminderen de infectiekans niet, maar verzachten wel de symptomen van een infectie met verkoudheids- of griepvirussen.

Bèta-glucanen
Bèta-glucanen zijn ketens van glucose-eenheden. Het zijn polysachariden, die volgens een indrukwekkende stapel fundamenteel onderzoek en een ietwat minder indrukwekkende stapel humaan onderzoek het immuunsysteem activeren.

Hoewel we nog niet veel over de wisselwerking tussen immuunsysteem en bèta-glucanen weten, is wel duidelijk dat je niet alle bèta-glucanen over dezelfde kam kunt scheren. Dat is ook niet zo heel erg raar. De bèta-glucanen uit granen zoals haver hebben een andere structuur dan de bèta-glucanen uit paddenstoelen of gist.


Beta-glucanen uit gist verzachten symptomen virusinfectie


Studie 1
In 2012 publiceerden onderzoekers van het particuliere SupplementWatch een humane studie, waaraan 77 vrouwen van 18-65 jaar als proefpersoon meewerkten. [J Am Coll Nutr. 2012;31(4):295-300.] Gedurende de 3 maanden die de studie duurde, kreeg de helft van de vrouwen een placebo, terwijl de andere helft dagelijks een supplement met 250 milligram bèta-glucanen uit gist kreeg.

De onderzoekers gebruikten een product van het Amerikaanse Wellmune, Wellmune WGP. [wellmune.com] De bèta-glucanen van Wellmune zitten in meerdere immunomodulerende supplementen. [Voorbeeld] Het onderzoek werd niet bekostigd door Wellmune, maar door Biothera. [biothera.com] Biothera is een farmaceut die onder meer immuuntherapieën ontwikkelt.

De vrouwen die bèta-glucanen slikten, hadden gedurende het supplement minder vaak last van griepjes en verkoudheid. Ze rapporteerden minder vaak een verstopte neus, een loopneus, hoesten, keelpijn of andere upper respiratory symptoms. Door suppletie met bèta-glucanen voelden de vrouwen zich bovendien sterker en fitter.


Beta-glucanen uit gist verzachten symptomen virusinfectie


Beta-glucanen uit gist verzachten symptomen virusinfectie


Studie 2
Een vergelijkbaar onderzoek verscheen in 2019 in de Journal of the American College of Nutrition. Het is uitgevoerd door het Duitse onderzoeksbureau BioTeSys [biotesys.de] in opdracht van Leiber, [leibergmbh.de] een producent van gistextracten.

De onderzoekers verdeelden 299 vrouwen van 18-70 jaar in 2 groepen. Gedurende 16 weken gaven de onderzoekers de helft van de vrouwen elke dag een placebo, en de andere helft 900 milligram bèta-glucanen uit gist. De onderzoekers gebruikten Yestimun, een product van Leiber.

Het supplement had geen invloed op de kans dat vrouwen ziek werden. Wel verminderde het in de eerste zeven dagen van de verkoudheid of griep de ernst van de symptomen. Dat vertellen de twee figuren hieronder.


Beta-glucanen uit gist verzachten symptomen virusinfectie


Beta-glucanen uit gist verzachten symptomen virusinfectie


Net als in het Amerikaanse onderzoek het geval was, zorgden de bèta-glucanen ervoor dat de vrouwen zich beter voelden. Bovendien verlaagden ze de bloeddruk.

Bron:
J Am Coll Nutr. 2019;38(1):40-50.

Meer:
Preventie van virusinfecties door oesterzwamglucanen (8-3-2020)
Minder vermoeidheid, meer weerstand en toch hard trainen dankzij bèta-glucanen (2-3-2020)
Glucanen uit paddenstoelen beschermen tegen virusinfectie (28-2-2020)


Spirulina is misschien een virusremmer AHCC vergroot overlevingskansen bij besmetting met dodelijk virus Op deze twee manieren beschermen vlierbessen tegen griepvirussen

Spirulina is misschien een virusremmer
Uiteraard is het extrapoleren van een dierstudie naar mensen dubieus en riskant, maar desondanks lazen we deze studie met rode konen.

AHCC vergroot overlevingskansen bij besmetting met dodelijk virus
In deze Amerikaanse dierstudie houdt AHCC muizen in leven die zijn besmet met een virus dat de dieren eigenlijk had moeten doden.

Op deze twee manieren beschermen vlierbessen tegen griepvirussen
Vlierbessen helpen tegen verkoudheid, weten de lezers van dit webmagazijn. En het zou zomaar kunnen dat vlierbessen ook beschermen tegen agressieve influenzavirussen.