Opgeladen: 24-1-2017
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, Plantaardige extracten
Translation: Betalains, the red colour in beetroot and amaranth, make triathletes faster (6-4-2017)

Betalaïnes, de rode kleurstoffen in bieten en amaranth, maken triatleten sneller

Betanin
Triatleten die elke dag 100 milligram van een bietenextract met veel betalaïnes slikken, presteren beter. Dat schrijven Amerikaanse bewegingswetenschappers, verbonden aan de University of California - Davis binnenkort verschijnt in Applied Physiology Nutrition and Metabolism. Het prestatieverbeterende effect van de betalaïnes is al na een week zichtbaar.

Studie
De onderzoekers gaven 22 triatleten gedurende 6 dagen elke dag twee capsules van elk 50 milligram bietenextract met betalaïnes. Betalaïnes zijn een groep plantaardige verbindingen in rode plantaardige voedingsmiddelen zoals amaranth en rode bieten. Een belangrijke is betanin, waarvan je de structuurformule hierboven ziet.

Betalaines, de rode kleurstoffen in bieten en amaranth, maken triatleten sneller
De onderzoekers gebruikten een extract dat was geproduceerd door het Amerikaanse FutureCeuticals, de sponsor van het onderzoek. [futureceuticals.com] In elke 50 milligramcapsule zaten 12.5 milligram betalaïnes.

De triatleten slikten de ene capsule 30 minuten voor het ontbijt, en de andere 30 minuten voor het avondeten.

De onderzoekers herhaalden het experiment bij een andere gelegenheid, maar gaven de proefpersonen toen een placebo. [Zeurderige opmerking misschien, maar betalaïnes kleuren de urine toch rood? Dan weet je als proefpersoon toch meteen of je een placebo of een actieve stof krijgt?]

Resultaten
Op dag 7, nadat ze nog eens een capsule hadden geslikt, moesten de triatleten eerst 40 minuten rustig fietsen, en vervolgens een afstand van 10 kilometer hardlopen. Hadden de triatleten betalaïnes [BRC] geslikt, dan legden ze die afstand af in gemiddeld 49.5 minuten. Kregen ze een placebo, dan was dat 50.8 minuten.


Betalaines, de rode kleurstoffen in bieten en amaranth, maken triatleten sneller


Betalaines, de rode kleurstoffen in bieten en amaranth, maken triatleten sneller


Na de 10 kilometerloop vonden de onderzoekers minder creatinekinase [CK] in het bloed van de sporters als ze betalaïnes hadden gekregen. Betalaïnes verbeteren dus niet alleen duurprestaties, maar verminderen ook de spierschade tijdens fysieke inspanning.

Op dag 8 moesten de proefpersonen nog eens 5 kilometer hardlopen. Alweer presteerden de triatleten beter als ze betalaïnes hadden gebruikt - in dat geval legden ze de 5 kilometer af in gemiddeld 23.2 minuten. Hadden de proefpersonen een placebo geslikt, dan was dat 23.9 minuten.


Betalaines, de rode kleurstoffen in bieten en amaranth, maken triatleten sneller


Conclusies
"We conclude that betalain-rich concentrate supplementation can improve exercise performance and recovery in healthy, competitive triathletes", concluderen de onderzoekers.

Morgen meer.

Bron:
Appl. Physiol. Nutr. Metab. doi: 10.1139/apnm-2016-0452.

Meer:
Betalaïnes uit rode biet verminderen gewrichtspijn (22-9-2015)


Cafeine maakt wielrenners en triatleten sneller, pseudo-ephedrine niet

Optimale dosis koolhydraten voor triatleten is 78 gram per uur</

Koolhydraatarm dieet geeft ervaren triatleet meer uithoudingsvermogen

Cafeïne maakt wielrenners en triatleten sneller, pseudo-ephedrine niet
Cafeïne staat niet op de dopinglijst, pseudo-ephedrine wel. Maar triatleten die denken dat het verboden pseudo-ephedrine hun prestaties beter opkrikt dan het legale cafeïne, maken een fout.

Optimale dosis koolhydraten voor triatleten is 78 gram per uur
Hogere doses werken niet beter, wel slechter.

Koolhydraatarm dieet geeft ervaren triatleet meer uithoudingsvermogen
In de duursport zweren goeroes nog steeds bij voedingspatronen met veel koolhydraten, maar studies suggereren dat ook voor duursporters een koolhydraatarm dieet interessant is.