23.03.2015

Bodybuilding, anabolen en de puistenbacterie

Anabolengebruik verhoogt de kans op acne doordat het de huid verandert in een omgeving waar de bacterie Propionibacterium acnes goed gedijt. Dat ontdekten bacteriologen van Shiraz University Of Medical Sciences in Iran. Naturel-bodybuilding verhoogt de kans op acne echter niet.

Acne
Ongeveer de helft van alle gebruikers van anabole steroïden heeft last van acne. Acne is, samen met irritatie en agressie, één van de drie meest gerapporteerde bijwerkingen van anabolica. Toch is maar weinig bekend over de manier waarop anabolica de kans op acne verhogen.

Propionibacterium acnes
De bestaande kennis gaat niet veel verder dan dat anabolica de afgifte van talg door huidcellen vergroten. In talg zitten vetzuren. Vetzuren zijn toxisch voor veel goedaardige bacteriën, en die ruimen dus het veld. Ze maken plaats voor dermatologische rotzakken als Staphylococcus aureus en Propionibacterium acnes, [hiernaast] die resistent zijn voor vetzuren. Bovendien scheiden deze bacteriën het enzym lipase uit. Lipase splitst vet in glycerol en vetzuren. Daardoor kunnen Staphylococcus aureus en Propionibacterium acnes talgproducerende klieren koloniseren - en acne veroorzaken.

Studie
Tot dusver de theorie. De Iraniërs besloten om de huid van 71 chemische bodybuilders te vergelijken met die van 23 naturel-bodybuilders en 46 niet-sporters, zodat ze konden nagaan of die theorie klopt. En dat deed hij maar half. Alle deelnemers aan het onderzoek waren tussen twee haakjes mannelijk, en gemiddeld 24 jaar oud.

Resultaten
De onderzoekers vonden geen duidelijke effecten van anabolengebruik op Staphylococcus aureus. De naturel-bodybuilders hadden net zo vaak Staphylococcus aureus op hun huid als de anabolengebruikers.

Wel vonden de onderzoekers duidelijke effecten van het anabolengebruik op de aanwezigheid van Propionibacterium acnes. Van de anabolengebruikers had 45 procent de bacterie op zijn huid. Bij de naturelbodybuilders was dat slechts 17 procent.


Bodybuilding, anabolen en de puistenbacterie


Bodybuilding, anabolen en de puistenbacterieDe onderzoekers telden ook het aantal bultjes zonder vloeibare inhoud [papula] en met vloeibare inhoud [pustula] op de huid van hun studiedeelnemers. Ze constateerden dat de naturel-bodybuilders vaker een gave huid hadden dan de anabolengebruikers.


Bodybuilding, anabolen en de puistenbacterieHet is trouwens opvallend dat de naturel-bodybuilders vaker drager waren van Propionibacterium acnes dan niet-sportieve mannen. Desondanks hadden de naturel-bodybuilders de gaafste huid van alle groepen. Beschermt de leefstijl van naturel-bodybuilders tegen acne?

Bron:
Jundishapur J Microbiol. 2014 Dec 6;8(1):e12269.

Meer:
Acne? Misschien komt het door je whey-eiwitten (8-10-2012)
Casestudie: anabolenpuisten door roaccutane alleen maar erger (30-6-2010)
Extreme acne tekent chemische bodybuilder (21) voor het leven (24-8-2008)