Bosbessensapkuur verbetert geheugen
Drink elke dag 2-3 glazen bosbessensap, en 12 weken later werkt je geheugen merkbaar beter. Dat zeggen onderzoekers van de University of Cincinnati, die proeven deden met zestien gezonde zeventigers en tachtigers met een geheugen dat het soms liet afweten.
Bosbessen
De fenolen in de Amerikaanse blueberry [Vaccinium angustifolium] - een nauwe verwant van de Europese blauwe bosbes [Vaccinium corymbosum] - verbeteren in dierstudies de werking van verouderende hersenen. Ze remmen de verouderingsprocessen in de cellen. Vandaar dat de onderzoekers op kosten van de Wild Blueberry Association of North America bestudeerden of dagelijkse consumptie van een paar glazen blueberriessap ouderen minder vergeetachtig maakte.
Studie
De onderzoekers recruteerden vijftien ouderen via advertenties in lokale kranten. Daarvan dronken er 9 dagelijks 2-3 glazen bessensap. De overige 7 dronken frisdrank zonder fenolen. De onderzoekers bepaalden na 12 weken met twee tests hoe goed hun geheugen werkte.
Bij de California Verbal Learning Test [CVLT] keken de onderzoekers hoeveel woorden de proefpersonen konden onthouden. De Verbal Paired Associate Learning Test [V-PAL] is wat gecompliceerder. Daarbij moesten de proefpersonen nieuwgevormde woorden onthouden. Dat kan alleen als de hersenen nieuwe verbindingen leggen.
Resultaten
Je hieronder de scores op de tests na 12 weken bessensapsuppletie of placebobehandeling. De proefpersonen in de bessengroep deden het beduidend beter.
Slot
In bessen zitten onder meer fenol-verbindingen die zijn opgebouwd uit gallic acid-eenheden en verbindingen die zijn gebaseerd op cyanidin-3-glucoside [structuurformule hiernaast]. Die verbinding zit in sommige bodybuildingsupplementen. Hij verbetert de opname van glucose door spierweefsel. De verhoogde gevoeligheid voor insuline zou de gemeten effecten voor een deel kunnen verklaren, maar de fenolen in bessen zouden ook via een direct effect hersencellen beter kunnen laten functioneren.
De onderzoekers benadrukken dat hun onderzoeksgroep niet groot was. "Replication of the findings in a larger, controlled trial will be important to corroborate and amplify these data", schrijven ze.
Bron:
J Agric Food Chem. 2010 Apr 14;58(7):3996-4000.
Meer:
Minder koolhydraten, beter geheugen (11-10-2011)
Saaie vergadering? Je geheugen werkt beter als je droedelt (24-1-2011)
|