15.10.2011

Rode druivensap is een smartdrug

Drink elke dag 2-3 glazen rode druivensap, en binnen 12 weken neemt je geheugen beter nieuwe informatie op. Zie daar de uitkomst van een onderzoek door psychiaters van de University of Cincinnati.

Rode druivensap is een smartdrug
Alzheimer wordt een volksziekte. Nu al lijden wereldwijd 20 miljoen mensen aan de hersenziekte, en volgens de World Alzheimer Reports zal dat aantal elke 20 jaar verdubbelen. Een medicijn tegen de ziekte is er nog niet - en dus verkennen onderzoekers de potentie van de anti-Alzheimerfoods.

Epidemiologische studies zien vooral positieve effecten van een Willettdieet, met aan de ene kant veel plantaardige producten en vis, en aan de andere kant weinig junk food, volvette zuivel en rood vlees. Uit kleine humane experimenten blijkt bovendien dat een low carb-dieet of een voedingspatroon met polyfenolrijk bessensap soelaas biedt.

Studie
In 2010 publiceerden onderzoekers van de University of Cincinnati in de British Journal of Nutrition een klein experiment, waaraan 15 gezonde ouderen van gemiddeld 78 jaar met een haperend geheugen meewerkten. De ouderen dronken 12 weken achtereen elke dag 2-3 glazen rode druivensap. Als je het precies wilt weten: de proefpersonen kregen een sap van Concorde-druiven dat in de VS op de markt is als Welch's Grape Juice. De producent daarvan, Welch Foods, betaalde het onderzoek.

In rode druivensap zitten kleine hoeveelheden resveratrol. Belangrijker bestanddelen zijn waarschijnlijk de anthocyanins [structuurformule rechtsonder] en proanthocyanidins [structuurformule linksonder]. Proanthocyanidins kunnen grote moleculen zijn, die uit een half dozijn bouwsteentjes bestaan. In de darmen knippen micro-organismen deze polymeren in stukjes die ons lichaam kan opnemen. Je vindt de verbindingen ook in Grape Seed Extract.


Rode druivensap is een smartdrug


Resultaten
Voor en na de suppletieperiode testten de onderzoekers het geheugen van 15 ouderen met standaardtests als de California Verbal Learning Test [CVLT] en de Spatial Paired Associate Learning Test [SPALT]. Bij de 7 ouderen die een placebo-sapje dronken verbeterden de scores niet, bij de 5 ouderen die het echte spul gebruikten wel.


Rode druivensap is een smartdrug


Rode druivensap is een smartdrug


De insulinespiegel in de Concord grape juice-groep steeg. De onderzoekers vermoeden dat de fenolen in het sap de werking van insuline en de insulineproducerende cellen verbeterden.

Mechanisme
Hoe stoffen in rode druiven de werking van het geheugen verbeteren weten de onderzoekers niet. Misschien maken de stoffen bloedvaten wijder, waardoor de toevoer van zuurstof en glucose naar hersencellen verbetert. Misschien remmen de stoffen ontstekingen in de hersenen, en remmen ze daardoor neurologische verouderingsprocessen.Conclusie
"The major limitation of the present study was the small sample size, which limited power to detect differences", concluderen de onderzoekers. "However, the moderate to large effect sizes indicate that it would be worthwhile to conduct larger trials to evaluate the neurocognitive benefits and putative mechanisms of Concord grape juice supplementation in pre-dementia conditions."

Bron:
Br J Nutr. 2010 Mar;103(5):730-4.

Meer:
Bosbessensapkuur verbetert geheugen (13-10-2011)
Minder koolhydraten, beter geheugen (11-10-2011)
Veroudering laat hersenen krimpen, cardiotraining laat ze groeien (2-10-2011)