Dagelijks glas granaatappelsap bestrijdt vergeetachtigheid
Als door veroudering het geheugen minder goed gaat werken, dan kun je daar met een dagelijks glas granaatappelsap iets aan doen. Neurologen van de University of California in Los Angeles konden met MRI-scans zien dat granaatappelsap de samenwerking van delen van de hersenen bij het herinneringsproces verbetert.
Granaatappel
In de granaatappel zitten stoffen die bloedvaten beter laten functioneren. Daarom zou granaatappel de werking van het geheugen bij ouderen kunnen verbeteren. Tijdens de veroudering slibben kwetsbare bloedvaten in de hersenen dicht, waardoor de werking van het geheugen vermindert. Toediening van granaatappel zou dat kunnen tegengaan.
Studie
De onderzoekers testten die theorie uit in een experiment waaraan 28 vergeetachtige vrijwilligers - gemiddelde leeftijd: 62-63 jaar - als proefpersoon meewerkten. De helft van hen dronk gedurende 4 weken elke dag een op smaak gebrachte softdrink zonder actieve stoffen [Placebo], de andere een flink glas granaatappelsap [PJ].
In de laatste groep steeg daardoor de concentratie urolithin-A in het bloed. Dat is een door darmbacteriën gemaakte metaboliet van ellagic acid, een prominent bestanddeel van granaatappel.
Voor [Time 1] en na de suppletieperiode [Time 2] bepaalden de onderzoekers de geheugenwerking van de proefpersonen met een test waarbij ze de vrijwilligers woordenparen voorlazen. Daarna lazen ze het eerste deel van het woordenpaar voor, en vroegen ze de proefpersonen of ze nog wisten wat het andere woord was.
Resultaten
De figuur hieronder vertelt dat suppletie met granaatappelsap het aantal woorden verhoogde dat de proefpersonen zich nog konden herinneren.
Toen de proefpersonen zich probeerden te herinneren welke woorden hoorden bij de woorden die de onderzoekers zojuist hadden voorgelezen, keken de onderzoekers met MRI-technologie in hun hersenen. Zo ontstonden de scans hieronder.
Je kijkt naar de hersenactiviteit aan het einde van de suppletieperiode. Terwijl de vrijwilligers in hun geheugen graven zijn bij de granaatappelgroep de basal ganglia, de thalamus en de hippocampus actief. Bij de placebogroep is dat niet het geval.
Sponsor
De leider van het onderzoek krijgt geld van Pom Wonderful, een producent van granaatappelsap. Het onderzoek waarover dit stukje gaat is echter bekostigd door de universiteit van de onderzoekers.
Bron:
Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:946298.
Meer:
De longevity-top-3: rosmarinic acid, granaatappel en curcumine (14-2-2021)
Het granaatappelanabool urolithin-B laat spieren groeien via testosteron (25-10-2017)
De anabole werking van granaatappel (23-10-2017)
|