Opgeladen: 9-9-2020
Opgeborgen in: Spermidine, Preventie van dementie, Breinversterkers
Translation: Spermidine improves memory in over-60s | Pilot study (10-9-2020)

Spermidine verbetert het geheugen van zestigplussers in pilot-studie

Spermidine is een levensverlenger | Dierstudie
Er zit een trial in de pijplijn waarin Oostenrijkse neurologen willen bepalen of suppletie met de voedingsstof spermidine het geheugen van ouderen kan verbeteren, schreven we een paar dagen geleden. We verzuimden toen te vertellen dat de onderzoekers in 2018 al een pilot-studie hadden gepubliceerd. En die was helemaal niet verkeerd verlopen.

Studie
De onderzoekers verdeelden 28 gezonde proefpersonen van 60-80 jaar in 2 groepen. Gedurende 3 maanden slikte de ene groep dagelijks 750 milligram van een tarwekiemextract, waarin in totaal 1.2 milligram spermidine zat. De proefpersonen in de andere groep slikten een placebo.

Alle proefpersonen klaagden over hun geheugen. Ze vonden dat ze dingen begonnen te vergeten.

Voor en na de suppletieperiode testten de onderzoekers de geheugenwerking van de proefpersonen met de mnemonic similarity task-test. Dat hield in dit geval in dat de proefpersonen achter elkaar 2 series van plaatjes te zien kregen. Een deel van de plaatjes uit de eerste serie kwam terug in de tweede serie, een deel was vervangen door plaatjes die er op leken, en een deel was vervangen door volkomen andere plaatjes.

Toen de proefpersonen de plaatjes uit de tweede serie te zien kregen, moesten ze aangeven welk plaatje ze eerder hadden gezien, welk plaatje leek op een plaatje uit de eerste serie, en welk plaatje volkomen nieuw was.

Resultaten
De proefpersonen in de experimentele groep gingen een beetje beter presteren, de proefpersonen in de placebogroep juist een beetje minder goed.


Spermidine verbetert het geheugen van zestigplussers in pilot-studie


Conclusie
"This [...] pilot trial suggests that nutritional spermidine may protect memory performance in cognitively intact older adults with subjective cognitive decline, presumably through regulating neural mechanisms in the memory system", concluderen de onderzoekers.

"The therapeutic potential of spermidine supplementation in persons at risk for dementia warrants further investigation and identification of possible mechanisms of action."

Bron:
Randomized Controlled Trial Cortex. 2018 Dec;109:181-8.

Meer:
Voorkomen supplementen met spermidine dementie? (7-9-2020)
Spermidine is een levensverlenger | Dierstudie (5-9-2020)
Spermidine stopt cardiovasculaire veroudering (4-9-2020)


Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen Curcumine verbetert geheugen vijftigplussers Muntextract dicht gaten in geheugen

Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen
Amerikaanse wetenschappers van de University of Illinois experimenteren met een nieuw type omega-3-supplement, dat de concentratie omega-3-vetzuren in de hersenen kan verhogen op een manier die met reguliere visolie en krillolie niet haalbaar is.

Curcumine verbetert geheugen vijftigplussers
De onderzoekers gaven 21 gezonde vijftigplussers gedurende 18 maanden elke dag 2 doses van 90 milligram Theracurmin.

Muntextract dicht gaten in geheugen
Als vergeetachtige vijftigplussers elke dag 2 capsules slikken met een extract van de groene muntplant Mentha spicata, dan verbetert hun geheugen.