Opgeladen: 7-9-2020
Opgeborgen in: Spermidine, Preventie van dementie
Translation: Do spermidine supplements prevent dementia? (8-9-2020)

Voorkomen supplementen met spermidine dementie?

Spermidine is een levensverlenger | Dierstudie
Spermidine, een polyamine waarover we al een paar keer hebben geschreven, kan misschien dementie helpen voorkomen. Dat ontdekten Oostenrijkse artsen, verbonden aan de University of Applied Sciences Wiener Neustadt, in een kleine epidemiologische studie. De resultaten zijn zo veelbelovend, dat de onderzoekers zijn begonnen aan heuse trial.

Spermidine als breinvoer
Spermidine zit in voedingsmiddelen als tarwekiemen, sojabonen en eetbare paddenstoelen. Het lichaam maakt de stof bovendien aan door omzetting van ornithine. In dierstudies stimuleert spermidine cellen om zichzelf op te ruimen.

Onderzoekers hopen dat suppletie met spermidine bij ouderen ervoor kan zorgen dat hersencellen minder bèta-amyloïde plaques aanmaken. Dat zou kunnen betekenen dat spermidine de veroudering van hersenweefsel kan afremmen.

Studie
De onderzoekers bestudeerden 80 bewoners van 60-96 jaar in zes verschillende verzorgingstehuizen. Ze bepaalden de concentratie spermidine in het bloed, en testten hun cognitieve vermogens met de MMSE-test. Hoe hoger je op die test scoort, hoe beter.

Resultaten
Er was een verband tussen de concentratie spermidine in het bloed van de studiedeelnemers en hun cognitieve scores. Hoe hoger de concentratie spermidine, hoe beter de scores.


Voorkomen supplementen met spermidine dementie?


Conclusie
"The positive effect of spermidine in memory performance in fruit flies has already been proven", resumeren de Oostenrijkers. [NatNeurosci. 2013;16(10):1453-60.] "Schwarz et al. demonstrated that spermidine supplementation is safe and well-tolerated in mice and older adults." [Aging (Albany NY). 2018 Jan 8;10(1):19-33.].

"Therefore, a subsequent randomized, placebo-controlled, double blind multicentric longitudinal study is planned, which focuses on the determination of whether the oral administration of spermidine can improve the results of memory tests."

Trial
De opzet van de trial is al gepubliceerd. [Alz Res Therapy 11, 36 (2019).] Mochten de uitkomsten teleurstellen, dan vermoeden we dat de gebruikte dosering van het te beproeven tarwekiemextract daaraan misschien debet is. Die is bescheiden.

Visoliesupplementen goed voor testes

Bron:
Wien Klin Wochenschr (2020) 132:42-6.

Meer:
Spermidine is een levensverlenger | Dierstudie (5-9-2020)
Spermidine stopt cardiovasculaire veroudering (4-9-2020)


Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp Dieet met veel vitamine B3 beschermt tegen Alzheimer Aardbeien beschermen tegen Alzheimer

Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp
Een voedingspatroon met veel meervoudig-onverzadigde vetzuren beschermt bij zestigplussers de cognitieve vermogens.

Dieet met veel vitamine B3 beschermt tegen Alzheimer
Een voedingspatroon met relatief veel vitamine B3 uit reguliere voedingsmiddelen als kip, pinda's en tonijn beschermt tegen de ziekte van Alzheimer.

Aardbeien beschermen tegen Alzheimer
Als je geregeld aardbeien eet - een keer per week of vaker - dan bescherm je je hersenen tegen de ziekte van Alzheimer.