Opgeladen: 26-8-2020
Opgeborgen in: Dementiepreventie, Omega-3-vetzuren
Translation: Omega-3 fatty acids protect the cognitive abilities of over 60s (27-8-2020)

Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp

Een voedingspatroon met veel meervoudig-onverzadigde vetzuren beschermt bij zestigplussers de cognitieve vermogens. Vooral de beschermende werking van omega-3-vetzuren is groot, rapporteren Chinese epidemiologen van Qingdao University in Nutrition Journal.

Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 2496 60-plussers, die tussen 2011 en 2014 hadden geparticipeerd in de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). De studiedeelnemers hadden aan de hand van vragenlijsten verteld hoe hun voedingspatroon eruitzag. Ze hadden bovendien een serie tests gedaan waarmee psychiaters en gerontologen proberen in te schatten of de cognitieve vermogens van ouderen in het gedrang komen.


Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp


Meer informatie over die tests vind je hier.

Aan de hand van testuitslagen verdeelden de onderzoekers de studiedeelnemers in 4 even grote groepen. Vervolgens berekenden ze het effect van de inname van omega-3- en omega-6-vetzuren op de kans om in de groep met de laagste score te zitten.

Resultaten
Hoe meer omega-3- en omega-6-vetzuren de studiedeelnemers consumeerden, hoe kleiner was de kans dat ze laag scoorden op de cognitieve tests. Uitgedrukt in milligram vetzuur was vooral de impact van de omega-3-vetzuren aanzienlijk. Als je per kilocalorie inname per dag 1-2 milligram omega-3 vetzuur binnenkrijgt, zit je al goed. Als je bedenkt dat ook alfa-linoleenzuur een omega-3-vetzuur is, is dat prima te doen.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp

Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp


De onderzoekers keken ook nog of de verhouding tussen de twee vetzuurtypes in het dieet van invloed was op de cognitieve vermogens, maar daar kwam niets uit.

Mechanisme
In de neurowetenschappelijke literatuur vonden de onderzoekers meer fundamentele studies die aangeven hoe omega-3-vetzuren hersencellen gezond zouden kunnen houden als de jaren klimmen. Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor de werking van neurotransmitters, en maken de cellen bovendien vitaler en robuuster. Bovendien remmen omega-3-vetzuren ontstekingsprocessen die tijdens verouderingsprocessen hersenweefsel kunnen aantasten.

Hoe omega-6-vetzuren hersencellen gezond kunnen houden, durven de onderzoekers niet te zeggen.

Bron:
Nutr J. 2020 Mar 28;19(1):25.

Meer:
Zo beschermen omega-3-vetzuren de hersenen (26-8-2017)
Vis-eter op leeftijd heeft betere hersenen dan vismijder (21-11-2016)
Dieet met voldoende alfa-linoleenzuur beschermt tegen dementie (27-5-2016)
Combinatie B-vitamines en visolie remt krimpen hersenen door veroudering (25-6-2015)


Scans liegen niet - Yoga beschermt tegen dementie Vierge-olijfolie beschermt misschien tegen dementie Veroudering laat hersenen krimpen, cardiotraining laat ze groeien

Scans liegen niet - Yoga beschermt tegen dementie
De beoefening van yoga kan er voor zorgen dat het vermogen te herinneren en te concentreren op peil blijft als de jaren gaan klimmen.

Vierge-olijfolie beschermt misschien tegen dementie
Mensen die het gros van hun vetten uit vierge-olijfolie halen, beschermen zichzelf misschien tegen de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie

Veroudering laat hersenen krimpen, cardiotraining laat ze groeien
Na je dertigste beginnen je hersenen te krimpen. Eerst heel, heel langzaam, maar met klimmen van de jaren neemt het tempo toe. Als je lang genoeg leeft is dementie dus onvermijdelijk. Zou je denken.